Wilders in het theater van de rechtszaal

AMSTERDAM - Elke rechtszaak is theater, en die tegen Geert Wilders is het in optima forma. Rechts van de rechtbank zitten twee officieren van justitie die liever geen rechtszaak hadden gevoerd, maar dat toch moeten omdat ze de opdracht ('het bevel') hebben gekregen. Links van de rechtbank zit Wilders' advocaat die zegt dat hij geen rechtszaak wil maar stiekem hoopt dat het toch doorgaat omdat het een mooi spektakel kan worden.

Wilders en Moszkowicz in de rechtszaal. Beeld epa

Iedereen pleit dus eigenlijk tegen zichzelf, op woensdagochtend, in Toren E van het Amsterdamse gerechtsgebouw.

Juristentaal
Dat gaat in de mooie, archaïsche juristentaal, die uitsluitend klinkt in de rechtbank en in collegezalen van de rechtenfaculteit.

'Voor het bepalen van de pleegplaats zijn meerdere leren te volgen', zegt officier van justitie Birgit van Roessel, 'waaronder de leer van het instrument. Op grond van die leer van het instrument, is als pleegplaats Amsterdam aan te wijzen.' Later zal ze naast het woord 'pleegplaats' ook 'locus delicti' gebruiken.

Inleidende beschietingen
In de zaak-Wilders staat een Nederlandse politicus, leider van een grote politieke partij, terecht voor haatzaaien, groepsbelediging en discriminatie. Die woorden vallen nauwelijks. Dat is omdat deze week de week is van de inleidende beschietingen - de echte zaak moet nog beginnen. Het komt ook doordat het gros van degenen die Wilders voor de rechter sleepten, de 'benadeelde partijen', weer zijn weggebleven.

Dat zet de benadeelden, die het toch al moeilijk hebben, in een bleek licht.

Er staat vandaag niet veel op het spel, zullen ze gedacht hebben. Maar in het theater van de rechtszaal is elke akte van belang. Geert Wilders heeft dat begrepen: hij heeft opnieuw zijn aanhang meegenomen. Achter hem schrijft Tweede-Kamerlid Lilian Helder mee. Andere partijkanonnen kijken toe op de publieke tribune, een verdieping hoger.

Onderste der Kobolden
Van de benadeelden is alleen Jeroen de Kreek present, die is veroordeeld voor het stalken van Jan Peter Balkenende. Op een van zijn websites noemt hij zichzelf 'Onderste der Kobolden'. Voor de site woensdag uit de lucht wordt gehaald, heeft hij Geert Wilders er nog een 'oorlogsmisdadiger' genoemd, en pleger van 'internationale misdrijven en terrorisme.'

De Kreek heeft de rechtbank een e-mail gestuurd, en een brief. 'Ik wil u bij deze zeggen dat wij daar niet op in zullen gaan', maant de rechtbankvoorzitter.

Heeft iemand nog iets op te merken? Geert Wilders heeft nog iets op te merken. Het OM had gezegd dat in zijn film Fitna een pagina uit een koran wordt gescheurd. 'Dat is niet op feiten gestoeld.' Er wordt een pagina uit een telefoonboek gescheurd met de suggestie dat het telefoonboek een koran is.

In die zin is de film Fitna ook een vorm van theater.
De officier maakt excuses.
'Dat is dan rechtgezet', zegt de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden