Update

Wilders: 'Ik sprak, ik spreek, ik zal blijven spreken'

Geert Wilders heeft vandaag gesproken tijdens de laatste zittingsdag in zijn proces. Hij voerde als laatste het woord. Hierna bepaalt de rechtbank of Wilders schuldig is aan haatzaaien, groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Tijdens de zitting greep de rechtbank herhaaldelijk in bij betogen van de benadeelde partijen.

Geert Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz. Beeld epa
Geert Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz.Beeld epa

'Ik sta hier vanwege mijn woorden. Ik sprak, ik spreek en ik zal blijven spreken. Velen hebben gezwegen, maar niet Pim Fortuyn, niet Theo van Gogh en niet ik. Want Nederland wordt bedreigd door de islam. Een ideologie van haat en vernietiging. De islam bedreigt de westerse normen en waarden', zo begon Wilders in de rechtbank.

'Wij moeten leven in de waarheid', aldus Wilders. 'Ik deed mijn uitspraken als politicus. Ze waren niet gericht tegen personen, maar tegen de islam. Ik wandel in een lange traditie. Ik leg mijn leven in de waagschaal voor de verdediging van de vrijheid. Elke dag voeren de beveiligde wagens mij langs het standbeeld van Johan de Witt. Hij gaf zijn leven voor de vrijheid.'

'Zwijgen is verraad. Daarom sprak ik, spreek ik en zal ik blijven spreken. Ik betaal er elke dag de prijs voor. Elke dag en nacht moet ik beschermd worden tegen mensen die mij willen doden. Daar klaag ik niet over. Ik klaag er wel over dat ik vandaag terecht sta.'

Bij u (de rechtbank, red.) ligt de verantwoordelijkheid om te bepalen of de vrijheid nog plaats heeft. Laat het licht niet uitgaan in Nederland. Spreek mij vrij. Politieke vrijheid vereist nu eenmaal dat burgers in de samenleving heersende meningen mogen verkondigen. Spreek mij vrij. Ik zet niet aan tot haat. Ik verdedig de vrijheid van Nederland. Dat is de waarheid. Daarom sta ik hier. Hier sta ik. Ik kan niet anders. Daarom sprak ik, daarom spreek ik, daarom zal ik blijven spreken. Mijn stem is de stem van velen.'

Na de toespraak van Wilders klonk er een applaus vanuit de zaal.

Niet inhoudelijk reageren
Het Openbaar Ministerie (OM) wilde vandaag niet inhoudelijk reageren, maar volstond slechts met de mededeling dat men om vrijspraak vraagt. Ook Bram Moszkowicz voelde niet de behoefte verder opmerkingen te maken.

Dat lag anders bij de benadeelde partijen. Zij wilden wel uitgebreid ingaan op de zaak. Volgens advocaat Erik Olof ondervinden gewone moslims in Nederland schade door de uitspraken van Geert Wilders. Daarom zijn ze het niet eens met de vraag om vrijspraak door het OM.

'Er is sprake van een relevante dreiging van discriminatoire uitspraken over het verbieden van het lezen van de Koran, het verbod op het bouwen van moskeeën en het niet toe willen laten van moslims tot ons land', aldus de benadeelde partijen. De rechtbank reageerde hierop dat dit al vaker was gezegd door de benadeelde partijen en maande tot haast.

Op het moment dat advocaat Olof Geert Wilders een 'etalagepop' noemde greep de rechtbank in. 'U mag dit soort woorden niet in de mond nemen', aldus de voorzitter van de rechtbank.

Michiel Pestman
Advocaat Michiel Pestman gaf aan slechts twee opmerkingen te hebben. Dat ging over de hoeveelheid behandelde opmerkingen die Wilders heeft gemaakt en twee 'skypedeskundigen'. Het OM greep hierop in, omdat dit inging op de behandeling van bewijs door het OM. De rechtbank ging hierin mee. Pestman mocht hier alleen stukken over inbrengen, maar niet over spreken. Dat besloot hij dan ook niet meer te doen.

Ook bij advocaat Henri Sarolea,die te laat kwam, greep de rechtbank in, toen Sarolea inging op tijdens de rechtszaak gevoerd bewijs. Jeroen de Kreek (die niet in beeld wilde), had een heel document opgesteld, dat echter niet door de rechtbank werd geaccepteerd, omdat het niet in lijn met de regels was.

Op 9 juni wordt het onderzoek afgesloten, maar dan gebeurt inhoudelijk niets. Twee weken nadien, op 23 juni, zal de rechtbank een vonnis vellen.

Lees hier de volledige tekst van Geert Wilders

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden