Update

Wilders: Het kán, Nederland kan terug naar de gulden

'De resultaten weerspreken alles waarmee we dagelijks in de media en door de Europese elite mee om de oren worden geslagen. Nederland kan terug naar de gulden'. Dat zei PVV-leider Geert Wilders vanmiddag tijdens de presentatie van de resultaten van het 'gulden-onderzoek'.

Wilders vanmiddag bij de presentatie van het guldenonderzoek

Het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research bestudeerde in opdracht van de PVV een eventuele terugkeer naar de gulden en naar de introductie van een aparte munt voor uitsluitend de landen van Noord-Europa.

Fantastische munt
En uit dat onderzoek komt volgens Wilders nu duidelijk naar voren dat het gewoon kan, de door zijn partij zo gewenste terugkeer naar de gulden. Wilders: 'De gulden was een sterke munt die ons decennia lang fantastisch heeft gediend.'

'We zijn de afgelopen jaren doodgegooid met talloze 'bangmaakrapporten', maar die komen vaak van groepen die juist belang hebben bij de euro', aldus Wilders. 'De PVV heeft aan die europropaganda geen boodschap, wij willen alleen de feiten.'

Deelname aan de euro heeft Nederlanders volgens het Britse onderzoek (lees hier een Nederlandse samenvatting, pdf) 'een aanzienlijk welvaartsverlies' opgeleverd. 'Dat is het best zichtbaar als je de ontwikkeling van Nederland de afgelopen 10 jaar afzet tegen die in niet euro-landen als Zwitserland en Zweden.'

De onderzoekers - die tijdens de presentatie overigens erkenden 'eurosceptici' te zijn - wijzen erop dat de Nederlandse economie de afgelopen 10 jaar met 1,25 procent per jaar is gegroeid, tegenover 3 procent in de 20 jaar daarvoor. In Zweden en Zwitserland bedroeg de groei de afgelopen 10 jaar respectievelijk 2,25 en 1,75 procent.

Wilders: 'Wat de euro ons tot nu toe opleverde, werd teniet gedaan door een groeivertraging die zich niet voordeed in landen zonder de euro. (..) Er is dus een uitweg. Nederland kan uit de euro stappen. En, daar moet je eerlijk in zijn, ook dat kost geld. Dit jaar zou dat al een verlies opleveren van 51 miljard op de netto buitenlandse tegoeden. Maar als we de nieuwe gulden de euro laten schaduwen, kan dat verlies worden opgevangen.'

Volgens de PVV-leider wordt die kostenpost goedgemaakt 'omdat ons land in de jaren erna dan niet langer 75 miljard euro kwijt is aan het overeind houden van de euro'.

Referendum
Wilders besloot in de hoogtijdagen van de eurocrisis, eind vorig jaar, een onderzoeksbureau in te schakelen. Wilders wil nu dat de burger zich over een mogelijke terugkeer naar de gulden kan uitspreken in een referendum.

Van Rompuy
Wilders ging ondertussen ook nog in op de waarschuwing van Europees president Herman Van Rompuy, gisteren in Buitenhof. Hij zei daar dat bij een vertrek uit de euro de Europese Unie 'uit elkaar dreigt te vallen'. Bangmakerij, stelde Wilders andermaal. 'Van Rompuy vindt de euro sexy. De PVV vindt de gulden sexy'.

Lees ook:
Vk.nl ondervroeg eind vorig jaar economen over een eventuele terugkeer naar de gulden: 'Economische zelfmoord'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden