Opinie

'Wilders heeft gelijk: bizarre Catshuis-bezuinigingen moet je niet willen'

De paniek op de financiële markten zou groter zijn geweest als het Catshuis-akkoord wél was getekend, schrijft Harrie Verbon. Logisch dat Wilders er geen brood in zag.

Zullen de financiële markten in paniek raken over de Nederlandse kredietwaardigheid als het overheidstekort niet in 2013, maar in 2015 op 3 procent terecht komt? Het lijkt me niet, maar dat is wel wat er volgens de jongste ramingen van het CPB zou gebeuren bij ongewijzigd beleid (dus zonder extra bezuinigingen). Dan zal namelijk het overheidstekort dalen van 4,5 procent nu naar 3,3 procent in 2015.

Toegegeven, 3,3 procent is iets boven de EU-norm van 3 procent , maar als we pakweg voor 3 miljard euro zouden gaan bezuinigen, komen we ruimschoots onder de norm. In 2015, dat wel, en niet in 2013. Maar daar staat tegenover dat er dan ook geen draconische bezuinigingen nodig zijn van 14 miljard euro, zoals de coalitie van plan was. Zo wilden de gedoogpartners een verdere aantasting van de AOW, een aanslag plegen op de sociale uitkeringen en een nullijn voor lonen in de collectieve sector en de marktsector.

Ongedaan maken
Deze en andere maatregelen tot een totaal van een kleine 14 miljard euro zouden, als gevolg van de negatieve effecten op de economie, voor meer dan de helft (namelijk voor 8 miljard euro) weer ongedaan gemaakt worden, zo heeft het CPB berekend. Dan houden we per saldo dus 6 miljard euro over.

Dat is toch een tamelijk bizarre manier van bezuinigen: eerst bezuinigen en dan de helft ervan weer kwijt raken. Als ik Wilders was, zou ik dat ook niet voor mijn rekening willen nemen. Een beetje verstandig mens moet in staat zijn voor 3 miljard aan bezuinigingen te vinden die niet voor de helft weglekken.

Dan komen we uit op 2,8 procent in 2015. Met de Catshuis-bezuinigingen, inclusief de weglekeffecten, komen we in 2015 uit op 2,4 procent! Een winst van een kleine 2,5 miljard euro waar dan 11 miljard euro meer voor bezuinigd moet worden. Dit overziend lijkt me eerder dat de financiële markten in paniek geraakt zouden zijn als de gedoogpartners wel dit akkoord hadden ondertekend. Er zou gedacht worden dat Nederland door masochisten geregeerd zou worden.

Zuid-Europa
En moeten we ons dan iets aantrekken van het verwijt dat als we in 2013 niet op een tekort van 3 procent uitkomen, dit een vrijbrief is voor de Zuid-Europese tekortlanden om het ook maar rustig aan te doen met hun tekorten. Dat moesten ze eens durven. Dan wordt het tijd dat de Nederlandse regering de garanties terugtrekt die ze heeft uitgeschreven, mocht het in Zuid Europa fout gaan met de overheidstekorten. Die garanties bedragen meer dan 130 miljard.

Geen enkel land in de EU hoeft de eerst komende 20 jaar garanties uit te schrijven voor de Nederlandse overheidsschuld. Tenzij inderdaad de Zuid-Europese landen alsnog failliet gaan. Want dan moet Nederland met 130 miljard euro over de brug komen.

Harrie Verbon is hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit van TilburgMeer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden