Wilders heeft geen vertrouwen meer in werkwijze van Centraal Planbureau

Geert Wilders heeft geen vertrouwen meer in de werkwijze van het Centraal Planbureau. Het instituut zou 'idiote' berekeningen hanteren bij PVV-plannen voor een Nexit en een asielstop.

null Beeld anp
Beeld anp

Het verkiezingsprogramma van de PVV wordt daarom niet meer doorberekend, anders dan vier jaar geleden. Wilders hekelde vandaag 'het totale gebrek aan transparantie' bij het CPB, dat onder het ministerie van Economische Zaken valt.

De PVV is de enige grote partij die heeft besloten geen gebruik meer te maken van het CPB, al hadden ook andere partijen de afgelopen maanden kritiek op de methodes van het instituut. Volgens voorstanders voorkomt het CPB juist dat partijen mooie beloftes doen zonder dat de financiële consequenties duidelijk worden.

In haar verkiezingsprogramma claimt de PVV dat 'de-islamiseringsmaatregelen', zoals het intrekken van alle verblijfsvergunningen van asielzoekers en een vluchtelingenstop, 7,2 miljard opleveren. Wilders baseert zich onder andere op een rapport van Nyfer, al heeft het onderzoeksinstituut zelf al gezegd dat het rapport achterhaald is. Het CPB wil dat bedrag ook niet overnemen.

De PVV gaat verder uit van flinke economische groei bij een vertrek van Nederland uit de EU, terwijl het CPB juist een miljardenstrop verwacht. 'De verschillen zijn zo groot. Dat kan ik niet meer uitleggen,' zegt Wilders.

Volgens de PVV-leider heeft het CPB zijn ware gezicht laten zien door vlak voor het referendum over de Brexit een negatief rapport te publiceren over een vertrek uit de EU. 'En dan ook nog in het Engels. Over politiek bedrijven gesproken...'

Het blijft nu wel onduidelijk waar de berekeningen in het PVV-verkiezingsprogramma op zijn gebaseerd. Zo beweert de partij dat het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar 3,5 miljard kost. Opmerkelijk, want de PVV ging bij de doorberekening in 2012 nog uit van 8,1 miljard. Inmiddels zijn de kosten van de maatregel alleen maar verder gestegen omdat de AOW-leeftijd is gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting.

Wilders zegt zich geen zorgen te maken over het ontbreken van een financiële check bij zijn programma. Hij gaat zich baseren op 'onafhankelijke onderzoeken' die de partij eerder zelf liet doen.

De PVV-leider zou wel graag een alternatief willen voor het CPB. 'Het CPB heeft een monopolie. We kunnen nergens anders terecht. Ik heb nog wel eens gekeken of we het niet in Duitsland konden laten doorrekenen, maar dat is ook geen optie.'

In 2012 kwam de PVV nog relatief goed uit de doorberekening van het CPB. Wilders was daar toen blij mee: 'Wij hebben voor de gewone Nederlander een prachtig resultaat neergezet.' Wel zei de PVV-leider destijds ook al dat het CPB 'een rode bril' op had, omdat meerdere maatregelen waren afgewezen door de rekenmeesters van het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden