Wilders heeft geen eerlijk proces, vindt zijn advocaat

AMSTERDAM - Volgens advocaat Bram Moszkowicz had het Openbaar Ministerie (OM) Geert Wilders niet mogen vervolgen, omdat hij al is veroordeeld. Hij heeft dus geen eerlijk proces gehad, vindt de advocaat.

ANP
Bram Moszkowicz en Geert Wilders Beeld ap
Bram Moszkowicz en Geert WildersBeeld ap

Het gerechtshof in Amsterdam heeft volgens de raadsman in januari 2009 al de conclusie getrokken dat de uitlatingen van Wilders aanzetten tot haat en discriminatie en beledigend zijn. Daarmee is een van de grondrechten van een verdachte - dat hij onschuldig is tot het tegendeel bewezen is - geschonden, vindt Moszkowicz.

De advocaat hield dinsdag aan het begin van zijn pleidooi de rechtbank in Amsterdam voor dat de PVV-leider door de beschikking van het hof geen kans op een eerlijk proces heeft gehad. Daarom had er geen rechtszaak mogen komen.

Afwijzing
Het hof wees vorig jaar het verzoek toe van een groep mensen die wilde dat Geert Wilders vervolgd zou worden voor anti-islamuitspraken en gaf het OM opdracht de politicus voor de rechter te brengen. Het OM wilde dat in eerste instantie niet doen, maar moest wel na de beklagprocedure bij het hof, beter bekend als 'artikel 12-procedure'.

'De zaak was niet geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Na uitgebreid onderzoek stelde het OM dat de uitspraken niet strafbaar waren. Wilders werd niet als verdachte gezien.' De advocaat vindt het 'gewoon een schande' dat het hof Wilders al bestempeld heeft als islamofoob en dat het ook al heeft vastgesteld dat hij heeft aangezet tot haat en disscriminatie.

Fitna
Ook vindt de raadsman dat het OM de PVV'er niet had mogen vervolgen voor diens film Fitna. Omdat de film niet in Nederland is uitgebracht, maar op een buitenlandse website, heeft Wilders in Nederland geen misdrijf gepleegd. Het citaat van de schrijfster Oriana Fallaci, die de Koran het Mein Kampf van de islam noemde, kan evenmin aan Wilders worden toegeschreven, aldus Moszkowicz.
De politicus heeft een grote vrijheid te verkondigen wat hij vindt, stelt de raadsman. 'Hij hoeft niet lijdzaam toe te zien hoe er geweld wordt uitgeoefend of gepredikt met de Koran in de hand', zei Moszkowicz.

'Hij wil voorkomen dat dit geweld Nederland bereikt. Dan gaat het niet om Nederlanders versus moslims, maar dat gaat over Nederlanders, geassimileerde moslims incluis, versus haatzaaiers.'

Moskzowicz gaat donderdag vanaf 9.00 uur verder met zijn pleidooi.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden