Wilders haalt hard uit naar politiek en media over azc-protesten

PVV-leider en islamtegenstander Geert Wilders heeft maandag in een tweet felle kritiek geuit op politici en de media. 'Politiek en pers kunnen de rambam krijgen. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels', was de boodschap van de PVV-parlementariër.

Redactie
PVV-leider Geert Wilders. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders.Beeld anp

De afgelopen dagen riepen politici in media Wilders op afstand te nemen van gewelddadige protesten tegen asielzoekerscentra, zoals vorige week in Geldermalsen. Zaterdag bezetten tegenstanders van de islam een moskee in Dordrecht.

Sommige politici legden een verband met de oproepen van de PVV-leider om in verzet te komen tegen de instroom van vluchtelingen. Volgens Wilders gaat het daarbij vooral om moslims. De PVV-leider zei herhaaldelijk dat het verzet geweldloos moet zijn.

De tweet van de PVV-leider komt een week nadat Wilders twitterde: 'Geen AZC in Geldermalsen! #kominverzet.' De inspraakavond die toen door de gemeente werd georganiseerd, moest vervolgens worden gestaakt vanwege luide protesten en geweld buiten de raadszaal.

Afgelopen donderdag werd in Pannerden een huis van een Somalisch gezin met vuurwerk bekogeld. De daders lieten een pamflet achter met een foto van Wilders en de waarschuwing: 'Allochtonen moeten weg! Dit is pas het begin!'

Het laatste incident was de bezetting zaterdag van de moskee in Dordrecht. Nationalistische activisten hingen een spandoek op met 'Minder, minder', een verwijzing naar een uitspraak van Wilders.

Wilders werd vorige week, vooral vanwege zijn optreden in de vluchtelingencrisis, gekozen tot politicus van het jaar 2015 door het tv-programma EenVandaag. De PVV-leider kreeg een kwart van de ruim 37.000 stemmen. Hij won ook al in 2010 en 2013.

Als enige politicus heeft hij oog voor de zorgen die veel Nederlanders hebben over asielzoekers, aldus een deelnemer aan de verkiezingen. Op de tweede plaats eindigde GroenLinks-parlementariër Jesse Klaver.

Zwijgen Wilders

Geert Wilders moet steviger afstand nemen van geweld tegen migranten, vinden andere partijen. Wilders roept keer op keer op tot verzet tegen de komst van asielzoekers. Soms plaatst hij de kanttekening dat hij vreedzaam protest bedoelt. In de praktijk wordt het verzet met regelmaat toch gewelddadig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden