Wilders 'geïntimideerd' door terrorismecoördinator

Nationaal Terrorismecoördinator Tjibbe Joustra heeft Tweede Kamerlid Geert Wilders erop gewezen tot welke ophef zijn uitspraken over de islam in Arabische landen hebben geleid. Het Kamerlid heeft het gesprek als intimiderend ervaren...

ANP

Wilders werd eerder deze maand door de NCTb enkele uren gewezen op de ophef die zijn recente kritiek op de islam in de Arabische wereld heeft veroorzaakt. Steen des aanstoots is zijn uitspraak dat moslims in Nederland de helft uit de Koran zouden moeten scheuren als ze hier willen blijven.

Volgens Wilders had het gesprek meer dan alleen tot doel hem te informeren over zijn veiligheidssituatie. ‘Daarnaast was er tussen de regels door ook een andere boodschap: Kan het niet op een andere manier’, aldus het Kamerlid.

De NCTb wilde donderdagavond geen mededelingen doen over de kwestie. Wel benadrukte een woordvoerder in het algemeen dat de NCTb nooit iemand de mond zou snoeren. ‘Iedere relatie die wordt gelegd tussen de NCTb en intimidatie en de mond snoeren, werpen we verre van ons’, zei de woordvoerder.

Desondanks heeft Wilders naar eigen zeggen ‘geen fijn gevoel’ overgehouden aan de ontmoeting. Hem werd in beeld en tekst getoond dat ayatollahs hebben gedreigd met onder meer economische sancties tegen Nederland en het terugroepen van ambassadeurs. ‘Dat is gelukkig allemaal niet gebeurd maar je schrikt wel als je dat ziet’, zei Wilders.

Kamer wil uitleg
De Kamer wil van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) uitleg over de zaak. Eerst leek het erop dat dat donderdagavond nog via een vertrouwelijk overleg met de fractievoorzitters zou gebeuren, maar Hirsch Ballin is bereid een openbare brief te sturen. Het is nog niet bekend wanneer die naar het parlement gaat.

VVD-leider Mark Rutte benadrukte dat een Kamerlid zich nooit geïntimideerd mag voelen om zich vrij uit te spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden