Wilders enthousiast onthaald op homofeestje voor Trump

Geert Wilders is dinsdag enthousiast onthaald op een feestje van homo's voor Trump, in de marge van de Republikeinse Conventie in Cleveland. Een welwillend publiek van ongeveer tweehonderd toeschouwers trakteerde hem op Trumpiaanse toejuichingen: KURT! KURT! KURT! KURT!

Geert Wilders op de partijconventie in Cleveland. Beeld reuters
Geert Wilders op de partijconventie in Cleveland.Beeld reuters

Wilders werd gepresenteerd als waarschijnlijk 'de volgende premier van Nederland', iets wat hij zelf ook herhaalde. Hij werd ook 'de hoop van de westerse beschaving' genoemd.

De PVV-leider vertelde waarom hij ging winnen, in zijn Limburgse Engels: 'De mensen zijn boos. Zeventig procent van de Europeanen denkt dat de islam een bedreiging is voor de veiligheid. We hebben nieuwe leiders nodig!'. TRUMP! TRUMP! KURT! KURT!

Sinds de aanslag in Orlando vorige maand is er een onderstroom in de Republikeinse partij waarin sommige homo's zich thuis voelen. Islamofobie wint het daarin ruimschoots van de homofobie die van oudsher in de partij aanwezig is. Het is een electorale emotie die in Nederland door Pim Fortuyn werd aangeboord, en nu in Amerika wordt ontdekt: rechtse politici die zich opwerpen als verdediger van de westerse waarden, ook de liberale.

Wilders in Cleveland. Beeld reuters
Wilders in Cleveland.Beeld reuters

'Levende hel van angst en geweld'

En dus kon Wilders, tegen een achtergrond van posters van halfblote jongens, helemaal losgaan op de 'moeslims'. Volgens hem is Europa ('Eurabia') aan het 'imploderen en exploderen', en een 'levende hel van angst en geweld'. De huidige leiders 'verraden' ons. 'Het is oorlog en we zitten met Chamberlains, terwijl we Churchills nodig hebben.'

En natuurlijk: het christendom, het jodendom en het humanisme zijn beter dan de islam, volgens Wilders. Jarenlang cultureel relativisme heeft dat genegeerd, roept hij.

Enfin: typisch Wilders. Tijdens zijn Amerikaanse tour worden zijn tirades grif opgepikt; ook dinsdagavond waren alle belangrijke media aanwezig. 'Weg met de politieke correctheid! Weg met de bullshit!', riep hij. De echo's tussen Wilders en Trump zijn duidelijk hoorbaar.

Homo en Trump-stemmer

Het feestje werd georganiseerd door Milo Yiannopoulis, een mooie geblondeerde Britse homo met zonnebril die met grove grappen (seksuele toespelingen waar het kan) zijn afkeer van progressieve politici betuigt. Juist door zijn grofheid heeft hij fans onder Amerikaanse rednecks. Paul Huffman, een christelijke jongen met cowboyhoed werkzaam in de olie-industrie van Wichita, Kansas, had zestien uur gereden om hem te zien ('Cocaïne helpt'). Hij is homo, en Trump-stemmer.

Dat de Republikeinse Partij vorige week nog steeds een ultraconservatief programma aannam, dat alleen de band tussen man en vrouw erkent, dat vinden ze hier jammer. Maar dat komt omdat dat programma wordt geschreven door zeloten. Die zijn niet representatief, zeggen de jonge homo's hier.

Het heeft allemaal met vrijheid te maken, zegt Huffman. En dat zegt Wilders ook. Het gaat hem om de vrijheid. En daarom moeten de grenzen dicht. 'Bouw die muur!', roept iemand.

Twitter geblokkeerd

Milo Yiannopoulis' Twitteraccount is woensdag permanent geblokkeerd. Dit gebeurde nadat hij op Twitter een haatcampagne was gestart tegen de zwarte actrice Leslie Jones, die onder andere in de nieuwe Ghostbusters-film speelt. De blokkade is een duidelijk signaal van het sociale netwerk, dat heeft aangegeven stappen te gaan zetten tegen internetpesten.

Yiannopoulis zelf noemde het 'een laffe daad'. Volgens hem is Twitter een 'vrijplaats voor moslimterroristen en Black Lives Matter-extremisten, maar conservatieven mogen er niet komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden