Wilders en zijn beveiliging: de opmerkelijkste bevindingen

Twaalf jaar leidt Geert Wilders de PVV nu. In al die jaren heeft hij onafgebroken de hoogst denkbare vorm van persoonsbeveiliging gehad. Dezelfde overheid die hij met regelmaat scherp bekritiseert, weet dag en nacht waar hij is en wat hij doet. Die ongekende inbreuk op zijn vrijheid is een politiek mijnenveld. Want die overheid is, door de spanningen die Wilders oproept en door zijn buitenlandse contacten, soms ook geïnteresseerd in wat hij doet. De Volkskrant heeft over een lange periode onderzoek gedaan naar dat spanningsveld. Lees hieronder de opmerkelijkste bevindingen.

Geert Wilders (PVV) met zijn beveilingsagenten.Beeld anp

1. AIVD'ers en MIVD'ers zijn woest dat Wilders in 2011 informatie van de militaire inlichtingendienst over een moordplan van extremisten uit de Kaukasus tegen hem openbaar maakt. De informatie is vertrouwelijk met hem gedeeld.

2. De NCTV is het gezeur van PVV-Kamerlid Dion Graus om beveiliging zo zat dat de dienst zeker anderhalf jaar een niet-werkende alarmknop in zijn huis laat zitten.

3. Buitenlandse Zaken wil niet dat informatie over een mogelijk arrestatiebevel van Iran in 2008 bij Wilders terechtkomt. BuZa wil het middels diplomatie oplossen, de NCTV vertelt het hem toch.

4. Intern lopen de meningen bij diensten uiteen over de intensiteit van Wilders' beveiliging. Maar vanwege politieke gevoeligheden, zoals de moord op Pim Fortuyn, is afschalen voor zowel de AIVD als de NCTV geen optie.

5. Hoewel de beveiliging voor Wilders 'moorddadig' is, levert deze volgens Wilders ook zetelwinst op. Het staat voor twee á drie zetels, laat Wilders PVV-Kamerleden intern weten.

6. Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman botst met Wilders over de frequente bezoeken van de Israëlische ambassadeur. Hij laat zich 'niet gebruiken voor de Israëlische zaak'.

7. Militaire inlichtingendienst MIVD vertelt Israël in 2004 dat Iran in de nucleaire faciliteit Natanz het 'point of no return' voorbij is. Israël en de VS vallen de fabriek later aan met het computervirus Stuxnet.

8. In 2009 vinden Israëlische beveiligers een wapen in de spoelbak van een toilet in een Haags café. Dit leidt tot verwarring bij Nederlandse politiediensten.

9. De AIVD onderzoekt in 2009/2010 de Israëlische contacten van Geert Wilders.

Dion Graus had 1,5 jaar een niet-werkende alarmknop in zijn huis.Beeld anp

Lees verder: Deense spion achterhaalde voor Nederland inhoud van Wilders' film Fitna (+)

De Deense geheime dienst heeft in 2008 in een undercoveroperatie de inhoud van de film Fitna van Geert Wilders achterhaald. Dit gebeurde na een bezoek van de Nederlandse terrorismecoördinator NCTV aan Denemarken.

10. Wilders' relatie met de Israëlische ambassade in Den Haag is bekoeld. De reden: Wilders kiest ervoor om geen regeringsverantwoordelijkheid te nemen en is daardoor politiek minder interessant.

11. De PVV is intern sterk verdeeld over de formatiegesprekken met CDA en VVD in 2010. Twee keer stemt de fractie daarover, twee keer is de uitkomst 13 voor, 10 tegen. Wilders stemt niet mee.

12. NCTV'ers willen in 2007 beveiligers van Wilders inzetten om de inhoud van Fitna te achterhalen. De leiding wijst dat af.

13. De Deense geheime dienst PET weet met een undercoveroperatie de inhoud van Fitna te achterhalen. Dat doet de dienst na een bezoek van de NTCV aan Kopenhagen.

Lees ook: Waarom de AIVD zo veel wilde weten van Wilders' Israëlische contacten (+)

Onderzoek doen naar de banden van een politicus is hoogst ongebruikelijk. Toch deed de AIVD het. De Israëlische contacten van PVV-leider Wilders gaven daar aanleiding toe. Om wie ging het en hoe bedreigend was het?

Lees verder: Continue beveiligd: het effect op Wilders en op de overheid (+)

Wat is het effect van de continue beveiliging van Geert Wilders op hem en op de overheid? De Volkskrant deed onderzoek en ontdekte een undercoveroperatie in Kopenhagen.

14. Dankzij het werk van de Denen weten terrorismecoördinator Tjibbe Joustra en minister van Justitie Hirsch Ballin dat Wilders geen Koran verbrandt in Fitna.

15. De AIVD is geërgerd door de inspanningen van de NCTV en stuurt naderhand zelf een team naar Denemarken.

16. De film Fitna is gemaakt door een ondernemer die rijk geworden is tijdens de internetbubble. Hij wil niets over zijn betrokkenheid zeggen en woont inmiddels in het buitenland.

17. Een analist van de NCTV bezoekt voorafgaand aan Fitna een Turkse man in Saudi-Arabië. Hij bleek de organisator achter de Deense cartoonrellen. De NCTV overtuigt hem na Fitna rustig te blijven.

18. Wilders breekt zijn belofte aan de NCTV en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen om de publicatie van Fitna ruim van tevoren aan te kondigen. Dit leidt tot een vertrouwensbreuk met Verhagen.

De omstreden film Fitna blijkt gemaakt te zijn door een rijke internetondernemer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden