Wilders' dure plicht

RAOUL DU PRE

Wilders is niet medeschuldig aan het drama in Noorwegen. Wel moet hij beseffen dat zijn woorden zwaar wegen.

Om te beginnen complimenten aan Geert Wilders. Zijn verklaring over het Noorse drama kwam wat laat, maar bevat precies die woorden die iedereen nu even van hem wilde horen: 'Wij zijn democraten in hart en nieren. De PVV heeft nooit en te nimmer opgeroepen tot geweld en zal dat ook nooit doen. Wij geloven in de kracht van de stembus en de wijsheid van de kiezer. Niet in bommen en pistolen.'

Was dat nodig? Ja, toch wel. Al was het maar om aan de extreme smaldelen van zijn achterban - die op internet begrip tonen voor Anders Breiviks daden - duidelijk te maken hoe hun aanvoerder erover denkt. Bovendien wordt de moslimgemeenschap na elk incident ook steeds door politici als Wilders opgeroepen kleur te bekennen, dus waarom Wilders zelf nu niet?

De PVV-leider zal nog wel moeten bewijzen dat hij de impact van het Noorse drama echt heeft begrepen. Voorop staat dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland gelukkig groot is. De Amsterdamse rechtbank bevestigde dat laatst met Wilders' vrijspraak. De juridische grenzen zijn ruim en zeker volksvertegenwoordigers moeten die ruimte kunnen nemen. Maar daarnaast zijn er ook nog de grenzen van het fatsoen en van de eigen verantwoordelijkheid van elke politicus. Wie zegt dat hij 'hoofddoekjes rauw lust', wie over de islam spreekt in termen van een verschrikkelijk natuurverschijnsel als een tsunami, wie het heeft over de 'multiculturalistische elites' die een 'totale oorlog uitvechten tegen hun bevolkingen', die loopt het gevaar dat de zwakkeren van geest de overdrachtelijkheid van zijn woorden niet bevatten en de indruk krijgen dat het tijd wordt om tot drastische actie over te gaan tegen de islam en tegen die elites.

Wilders is niet medeschuldig aan het Noorse drama. Hij heeft dit niet gewild. Wel heeft hij de dure plicht zich te realiseren hoezeer velen aan zijn lippen hangen. Zijn woorden reiken ver. Die positie brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden