Wilders coöperatiever dan ooit

Alle fractievoorzitters gingen maandag één voor één bij de informateur langs. Verhagen (CDA): bij regeren denken we niet in de eerste plaats aan onszelf....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

den haag Geert Wilders gaat er alles aan doen om het CDA het vertrouwen te geven dat met de PVV in een kabinet heel goed zaken valt te doen. ‘Het CDA heeft de sleutel in handen’, verklaarde Wilders maandag na afloop van zijn eerste bezoek aan VVD-informateur Uri Rosenthal.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen liet gisteravond laat weten dat het CDA niet zal meedoen aan de eerste onderhandelingen over een nieuw kabinet. Rosenthal praat vandaag verder met VVD-fractievoorzitter Mark Rutte en Wilders. Eerst met de twee afzonderlijk, vanavond zitten Rutte en Wilders tegelijk met de informateur om de tafel.

Alle fractievoorzitters gingen maandag één voor één bij Rosenthal langs. Die zei ‘zo snel als het zorgvuldig kan’ te verkennen welke partijen een kabinet kunnen vormen ‘dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal’.

Wilders – coöperatiever dan ooit – beloofde volgend jaar maart mee te doen aan de Statenverkiezingen, om als PVV ook een vertegenwoordiging in de Eerste Kamer te krijgen. Wil een regering daadkrachtig optreden, dan is niet alleen een meerderheid in de Tweede Kamer van belang, maar moeten hervormingen ook in de senaat op een meerderheid kunnen rekenen.

Wilders is ervan overtuigd dat een kabinet van VVD, PVV en CDA ‘iets heel fantastisch kan worden’. ‘Het is goed voor Nederland. Anderhalf miljoen mensen hebben op ons gestemd om verantwoordelijkheid te nemen.’ Over de minieme meerderheid in de Tweede Kamer (76 zetels), zei hij: ‘Een meerderheid is een meerderheid. Wij zijn een heel stabiele partij.’

Ondanks de druk van de VVD en de PVV gaf CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen maandagavond geen krimp. ‘De VVD is als grootste partij aan zet. Wij denken bij regeren nu niet in eerste instantie aan onszelf. PVV en VVD moeten bezien of ze het grosso modo eens worden, voordat een derde partij aanschuift.’ Hij voegde eraan toe dat ‘geen partij bij voorbaat zegt dat ze nergens aan meedoet.’

Ook Rosenthal lijkt een slag om de arm te houden voor een rechtse coalitie. Hij wijst, net als koningin Beatrix, op de ‘moeilijke situatie’ waarin Nederland verkeert. ‘Niet voor niets. Die mededeling is ooit ook gedaan bij het tweede kabinet-Colijn in 1935, midden in de toenmalige crisis.’

Opvallend in de opdracht is dat de koningin Rosenthal vraagt de mogelijkheden ‘te verkennen’ en daartoe ‘als eerste’ een rechts kabinet te onderzoeken. De formulering suggereert dat een tweede ronde gesprekken over een andere coalitiesamenstelling tot de mogelijkheden behoort en nog binnen Rosenthals opdracht valt.

VVD-leider Mark Rutte vindt een rechtse coalitie ‘de meest voor de hand liggende combinatie’. ‘Het is geen moetje. Ik ben er niet somber over, het zou moeten kunnen’, volgens Rutte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden