Wilders: cartoons profeet in zendtijd partijen

PVV-leider Geert Wilders gaat een aantal Mohammed-cartoons tonen op televisie in de zendtijd voor politieke partijen. Dat meldt hij op Twitter. Hij heeft hiertoe besloten nadat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer weigerde om een Mohammed-expositie te faciliteren in het Tweede Kamergebouw.

PVV-leider Geert Wilders. Beeld anp

Wilders vroeg vorige maand aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg om een aantal cartoons in de Tweede Kamer tentoon te stellen die ook bij een congres begin mei in het Amerikaanse Garland werden getoond. Die bijeenkomst werd het doelwit van een terroristische aanval waarbij de twee schutters om het leven kwamen. Wilders had het congrescentrum al verlaten voordat de schietpartij uitbrak.

Volgens het presidium (het dagelijks bestuur van de Kamer) voldoet het verzoek van de PVV-leider niet aan de huisregels voor dergelijke activiteiten in het Kamergebouw. Het onderwerp van een expositie moet te maken hebben met het parlement en mag geen platform zijn voor politieke standpunten. Ook mag een tentoonstelling niet controversieel of aanstootgevend zijn.

De PVV-leider kiest er daarom voor de cartoons te tonen in de zendtijd voor politieke partijen. Die vrijheid heeft hij, laat het Commissariaat voor de Media weten, het instituut dat de zendtijd over de partijen verdeelt. Elke partij met minstens een zetel in de Kamer krijgt zendtijd toebedeeld. Er is geen toezicht vooraf op de inhoud van de spotjes.

Pas achteraf kan een rechter een oordeel vellen, mocht iemand er bezwaar tegen maken. Dan zou de partij kunnen worden beboet, bijvoorbeeld als het oordeel is dat het spotje aanzet tot haat. Vervolgens kan het Commissariaat voor de Media een volgende keer de zendtijd weigeren, zegt een woordvoerder.

Wilders schrijft op de site van de PVV dat hij teleurgesteld is door het besluit van het presidium: 'Nu het bestuur van de Kamer mijn verzoek heeft afgewezen zal ik een aantal cartoons binnenkort op de nationale televisie laten zien via de zendtijd politieke partijen. Terroristen moeten weten dat ze nooit zullen winnen en hoe belangrijk de vrijheid van meningsuiting voor ons Nederlanders is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.