Wilders breekt ook lokaal door

PVV grootste in Almere, tweede in Den Haag na PvdA...

Van onze verslaggevers Charlotte Huisman en  Remco Meijer

Almere/Den Haag De PVV is in de twee steden waarin zij meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen ook lokaal doorgebroken. In Almere is de PVV de grootste partij geworden, in Den Haag de tweede partij, achter de PvdA. Partijleider Geert Wilders zei in Almere dat hij op 9 juni bij de landelijke verkiezingen, noodzakelijk doordat op 19 februari het kabinet-Balkenende IV is gevallen, de grootste partij van Nederland zal worden.

De PVV heeft nu 9 zetels in de Tweede Kamer en sinds de winst vorig voorjaar bij de Europese verkiezingen (met 17 procent van de stemmen) 4 leden in het Europees Parlement. In Almere behaalde de PVV 21,6 procent, in Den Haag gingen 8 zetels naar de PVV .

In zowel café Get Down in Almere als in de Haagsche Kluis in Den Haag werd de verkiezingsuitslag met gejuich verwelkomd. Lijsttrekker Sietse Fritsma zei niet teleurgesteld te zijn dat hij in Den Haag de PvdA voor moeten laten gaan. ‘We doen voor het eerst mee en zijn meteen de tweede partij van de stad geworden. Dit is een gigantische doorbraak.’

Wilders noemde Kamerlid Raymond de Roon, die in Almere de lijsttrekker was, ‘een superkanon’. Volgens hem is nu ‘heel Nederland aan de beurt’. Hij zei dat de PVV bij de verkiezingen van 9 juni lijstnummer 5 krijgt.

‘Onze 5 wordt het winnende getal voor Nederland. Onder dat cijfer gaan we Nederland terugveroveren. De linkse elite gelooft nog in de multikul en het knuffelen van misdadigers en de ontwikkelingshulp en de Europese superstaat en de hoge belastingen. Maar de rest van Nederland denkt daar heel anders over.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden