Wilders blundert met racistische lijsttrekker Rotterdam

Uw politieke nieuwsbrief

Géza Hegedüs. Beeld anp

Goedemiddag. Trots presenteerde PVV-leider Wilders gisteren zijn Rotterdamse lijsttrekker Géza Hedegüs. Vandaag stuurt hij hem de laan uit omdat het een rabiate antisemiet en racist blijkt te zijn. De vraag is: hoe kon deze man door Wilders' selectie komen?

Een beetje goed nieuws is er ook voor de PVV. Mogelijk kan de partij met slechts één lid in de toekomst toch miljoenen subsidie krijgen.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Wilders de mist in

De champagnekurken knallen vandaag bij Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie. De twee rechtse partners maakten zich al op voor een harde strijd met de PVV voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Maar de campagne is nog niet begonnen of Geert Wilders schiet zichzelf ongenadig in de eigen voet. De door hem persoonlijk uitverkoren lijsttrekker, de half Hongaarse Géza Hegedüs, blijkt een overtuigd racist en bewonderaar van een holocaustontkenner. Gisteren presenteerde Wilders zijn lijsttrekker in Rotterdam, demonstratief was ook Denk aanwezig. Vanmiddag nam de PVV-leider alweer ijlings afscheid van hem.

De ex-militair Hagedüs blijkt te figureren in podcasts van de nationalistische beweging Erkenbrand. De man die namens de PVV Rotterdam moest veroveren, wilde 'een etnostaat voor etnische Nederlanders'. Hij had ook kritiek op de koers van Wilders: 'Bij de PVV wordt alles afgeschoven op de islam. Wat mensen vergeten: het gaat om diverse rassen, om diverse etnische groepen, de subrassen. Daar ligt het werkelijke probleem.'

Politiek verslaggever Frank Hendrickx over de blunder van de PVV-leider: 'Dat de PVV niet in staat is gebleken om de opvattingen van de ex-lijsttrekker te achterhalen op internet, zegt veel over de nog altijd zeer gammele organisatie van de partij.' Wilders 'betreurt het zeer', liet hij in een persverklaring weten. 'Als we dit hadden geweten dan was de heer Hegedüs nooit op de lijst gezet.'

Wilders belooft volgende week een nieuwe lijsttrekker bekend te maken. 'Hee Geert, volgende week same time, same place?', twittert Denk-leider Kuzu. Dat lijkt onwaarschijnlijk, de kans is groot dat Wilders zijn volgende Rotterdamse kandidaat met een simpel persbericht of tweetje zal presenteren.

Wilders presenteerde gisteren in Rotterdam zijn lokale lijsttrekker: Géza Hegedüs. Beeld anp

IN DE PIJPLIJN
Nieuwe subsidieregels

Begin komend jaar presenteert een commissie onder leiding van ChristenUnie-politicus Kars Veling haar onderzoek naar de wetgeving rond partijfinanciering. Toenmalig minister Plasterk gaf de commissie dit voorjaar de opdracht om te onderzoeken of de huidige regels nog wel voldoen. Is het in deze tijd van teruglopende ledentallen bijvoorbeeld nog wel logisch om enkel subsidie te geven aan partijen met minstens duizend leden?

De commissie zou vinden van niet, zo is te lezen in het AD. De krant doet verslag van een chaotische bijeenkomst twee weken geleden waar partijvoorzitters werden bijgepraat door commissievoorzitter Veling. Betrokkenen bevestigen dat de bijeenkomst rommelig verliep. Sommige voorlopige conclusies deden nogal wat stof opwaaien. Het schrappen van de ledeneis zou betekenen dat de PVV plots, op basis van zetelaantal, zo'n 2 miljoen subsidie zou krijgen. De afgelopen tien jaar liep Wilders dat geld mis omdat hij het enige lid is van zijn partij. Dit voorstel was tegen het zere been van Denk-voorzitter Selçuk Öztürk. Volgens het AD zou hij hebben geroepen: 'Geertje wordt weer gematst!'

Een ander voorstel van de commissie schoot bij Thierry Baudet van het Forum voor Democratie in het verkeerde keelgat. Naar verluidt pleit de commissie ervoor dat partijen ook de donateurs van giften onder de 4500 euro openbaar moeten maken. 'Daar kun je net met een paar man fatsoenlijk van uit eten', zou hij gezegd hebben. Later volgde de nuancering: 'Ga maar eens eten met je campagneteam van twintig man.' Baudet zorgt goed voor zijn medewerkers, zoveel is duidelijk.

Dagkoersen kijkt alvast uit naar het Kamerdebat over de aanbevelingen van de commissie. Binnenlandse Zaken verwacht het rapport uiterlijk 1 februari.

Thierry Baudet van het Forum voor Democratie. Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.