Wilders beroept zich op zwijgrecht

AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders is niet van plan tijdens zijn proces antwoord te geven op vragen.

Beeld reuters

Wilders beroept zich op zijn zwijgrecht, kondigde zijn advocaat Bram Moszkowicz maandag aan bij de start van de inhoudelijke behandeling van de zaak. 'Ik vind dat alles al is gezegd wat er te zeggen valt', zei Geert Wilders in een korte verklaring aan het begin van het strafproces. 'Ik heb niets dan de waarheid gesproken. Met mij staat de vrijheid van meningsuiting terecht.'

Ook zei Wilders dat niet alles dat aan hem wordt toegeschreven ook echt door hem gezegd is. Het is niet duidelijk op welke uitspraken de PVV-leider daarmee doelt.

Nagedacht
De rechter vroeg bij elke besproken uitspraak aan de PVV-leider of hij door hemzelf gedaan was. De vragen gaan over zijn uitspraken onder andere gedaan in een interview en een opiniestuk in de Volkskrant omdat dat 'belangrijk is voor de rechtsgang', aldus de rechter.

De rechter is ook geïnteresseerd of Wilders nog achter zijn uitspraken staat en wat hij er precies mee heeft bedoeld. 'Heeft u er van te voren over nagedacht? Wat was het doel? Had het niet met minder harde woorden gekund?' Wilders geeft geen antwoord op de vragen, maar 'alle vragen worden door mij beantwoord in mijn pleidooi', zei zijn advocaat Bram Moszkowicz.

De rechter is niet blij met het zwijgen van de aangeklaagde. 'Er wordt gezegd dat u uitspraken doet in de media, maar vervolgens niet in discussie wilt gaan. Het lijkt erop dat u dat hier vandaag ook weer doet.'

Fitna
De zitting is kort geschorst. Om 10:45 uur wordt op verzoek van het OM de film Fitna van Wilders getoond in de rechtszaal. Daarna zal op enkele uitspraken in de film worden ingegaan.

De PVV-voorman staat terecht voor het beledigen van moslims en voor het aanzetten tot haat en tot discriminatie.

- Controversiële uitspraken van Wilders op een rijtje
- Het interview waarin Wilders het over de 'tsunami van de islamisering' heeft
- Het opiniestuk waarin Wilders de Koran vergelijkt met Mein Kampf
- Column van Geert Wilders over de 'islamitische invasie'
- Interview met Geert Wilders in De Pers waarin hij zegt dat hij Mohammed als extremist met pek en veren het land uit zou jagen (pdf, p. 12)
- Artikel waarin Wilders zegt dat hij de Koran wil verbieden
- Artikel in de Limburger naar aanleiding van Fitna
- Interview met Wilders door de Wereldomroep waarin Wilders spreekt over een Donald Duck-versie van de Koran
- Transcript van Fitna (engels, pdf)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden