Wilders altijd beschermd ongeacht zijn uitspraken

Bij de vraag welke maatregelen nodig zijn om de bedreigde PVV-leider Geert Wilders te beveiligen, spelen de inhoud van zijn uitspraken en zijn optreden geen rol....

ANP

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) mede namens premier Jan Peter Balkenende geschreven in antwoord op schriftelijke vragen van Eerste Kamerlid Düzgün Yildirim. Volgens het kabinet is het van wezenlijk belang dat de democratische rechtsorde veilig en ongestoord kan functioneren.

De overheid heeft daarom een speciale verantwoordelijkheid om politici te beveiligen. Uitgangspunt daarbij is dat een bedreigd persoon, ongeacht de dreiging, zo normaal en ongestoord mogelijk kan werken.

Yildirim, destijds nog senator voor de SP, wilde weten of de regering het met hem eens is dat Wilders door zijn ‘radicale uitspraken’ over de islam en de Koran zelf schuldig is aan zijn mogelijk onveilige leefsituatie en of het gerechtvaardigd is dat hij mogelijk levenslang op kosten van de Staat wordt beveiligd. Ook vroeg Yildirim wat de beveiliging van de parlementariër kost.

De volledige bescherming van iemand kost ongeveer 2 miljoen euro per jaar. De minister kan dit bedrag uit veiligheidsoverwegingen echter niet specificeren.

Wilders wordt al jaren beveiligd wegens bedreigingen aan zijn adres. Recent pleitte hij voor een verbod op de Koran. Daartegen zijn aangiften gedaan, die nog in onderzoek zijn bij justitie. Het kabinet wil daarom niet zeggen of de uitspraken van Wilders toelaatbaar zijn binnen de grenzen van de wet, zoals Yildirim had gevraagd.

De minister stelt dat er recht is op vrijheid van meningsuiting, behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet. ‘Zo genieten uitingen waarmee louter wordt beoogd personen ernstig te beledigen, haat te zaaien of op te roepen tot het gebruik van geweld, geen bescherming’, schrijft hij. Het Openbaar Ministerie en uiteindelijk de rechter kunnen dergelijke uitingen beoordelen.

De regeringen van Libië, Egypte en Iran en enkele religieuze moslimleiders hadden hun bezorgdheid geuit over de uitspraken van Wilders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden