Wilde zwijnen niet meer welkom in Toscane

Een nietsontziende invasie bedreigt de wijngaarden in de glooiende Toscaanse heuvels van de Chianti. De belegerende partij: een almaar in omvang toenemende populatie wilde zwijnen en herten.

Landarbeiders aan het werk op wijngoed Barona Ricasoli in de Chianti. Beeld Nadia Shira Cohen/HH

Omdat de beesten volgens velen bij het erfgoed van de beroemde Italiaanse wijnstreek horen, mochten ze zich jarenlang ongestoord voortplanten. En nu vormen ze een plaag, die jaarlijks voor vele miljoenen euro's aan druiven en wijnranken opvreet.

Landeigenaren zien zich genoodzaakt hoge metalen hekken neer te zetten, in de hoop het hongerige wild buiten te houden. Tot verdriet van critici die menen dat het hekwerk een smet is op het pittoreske Toscaanse landschap.

En een definitieve oplossing zijn de hekken niet; menig landgoed is te groot om volledig te omheinen. 'Mijn wijngaarden zijn goed beschermd', zegt wijnboer Francesco Ricasoli. 'Maar de zwijnen en herten hebben mijn velden zo te grazen genomen dat het wel gatenkazen lijken. Zo hoort de Chianti er niet uit te zien. Het wordt tijd dat het regiobestuur ingrijpt.'

De regio nam onlangs een wet aan, die het aantal zwijnen en herten binnen drie jaar moet terugbrengen van 400 duizend naar 150 duizende exemplaren. Om dat doel te bereiken, mogen beroepsjagers de overlastgevende dieren nu ook buiten het reguliere jachtseizoen afschieten.

Niet iedereen is tevreden. De jagers klagen dat zij niet efficiënt te werk kunnen gaan. De nieuwe regels bepalen namelijk dat alleen herten en zwijnen van bepaalde leeftijden en geslachten mogen worden gedood. Willekeurig prooien op de korrel nemen, is er niet meer bij. Volgens milieuactivisten verandert de Chianti juist in een schietbaan, doordat onder bepaalde voorwaarden voortaan ook op wijngaarden, in parken en in woongebieden mag worden gejaagd.

Kilometers hekwerk

Intussen blijft het hekwerk oprukken in de Chianti. Zo ook op wijngoed Tenuta di Nozzole van directeur Roberto Da Frassini. Hij bouwde de afgelopen twee jaar tien kilometer hek. Kosten: ruim 80 duizend euro.

'Ik weet dat het heel lelijk is', geeft Da Frassini toe. Maar veel keus heeft hij niet. De herten en zwijnen zijn funest voor zijn omzet. 'Schoonheidsidealen brengen geen brood op de plank. De wijngaarden geven Toscane haar schoonheid. Maar als ik geen salarissen meer kan betalen, kan ik het niet langer onderhouden.'

Dit artikel is afkomstig uit The New York Times.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden