Wilde salade met Red de Rijke Weide Kaas

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: wilde salade met Red de Rijke Weide Kaas (voorgerecht voor 4 personen).

Loethe Olthuis
null Beeld .
Beeld .

De weilanden roezemoezen als een winkelstraat. Al dagenlang hoor ik het 'kepiep, kepiep!' van oversuizende bonte pieten (scholeksters). Ook een veldleeuwerik, verliefde waterhoentjes, grutto's en kieviten heb ik al gespot; ze roepen écht 'grutto, grutto!' en 'kievit, kievit!' Genieten, wonen op het platteland.

Maar mijn maag voelt als steen. Want ik weet dat over een paar weken, ergens in mei, de Dode Dag weer komt. De dag dat de boeren gaan maaien - en het abrupt stil wordt. Sommige nesten en kuikens overleven het. Die vogels komen volgend jaar weer terug. Maar elk jaar zijn het er minder. Véél minder. En wordt het stiller. De nesten markeren vóór het maaien, zuiniger omgaan met gif en kunstmest, meer natuurlijke begroeiing - dat zou allemaal helpen. Boeren willen best meedoen. Maar dat kost tijd en geld.

De Vogelbescherming wil eenvijfde van het Nederlandse grasland vogel- en bloemvriendelijk maken en bovendien de meewerkende boeren een betere prijs voor hun zuivel geven. In 'groene' winkels ligt nu 'Red de Rijke Weide Kaas' waarvan 1 euro per kilo naar dit doel gaat, kijk op redderijkeweide.nl. Prima kaas en biologisch ook nog. Kopen dus, en maken, deze prachtige salade. U bent er alleen wel even mee bezig.

Ingrediënten
• 3-4 handen gemengde jonge zevenbladblaadjes en brandneteltoppen, eventueel wat jonge (tuin)zuringblaadjes
• handje daslookbladeren (of 3 lente-uitjes)
• blaadjes van een bosje kervel of dille (supermarkt)
• handje eetbare bloemetjes: tuinprimula’s, viooltjes, daslookbloemetjes, madeliefjes, paardenbloem-bloemblaadjes, pinksterbloemen
• 150 g Red de Rijke Weide Kaas (of andere biologische belegen kaas)
• 3 eetl. zonnebloemolie
• 1 eetl. witte wijn- of appelazijn
• drupje honing

Extra: kleine zeef, ijswater

Bereidingswijze

Breng ruim water aan de kook. Zet een bak met ijswater ernaast. Spreid drie schone droge theedoeken uit op het aanrecht. Controleer de bloemetjes op beestjes, leg ze op een bord met een waterlaagje. Was alle wilde blaadjes en laat ze uitlekken. Leg telkens een paar zevenbladblaadjes in een zeef, dompel ze een tel onder in het kokende water en leg ze direct in ijswater. Laat ze uitgespreid op een theedoek drogen. Herhaal met de brandneteltopjes, maar dompel deze 3 tellen onder. Haal alle blaadjes voorzichtig los van elkaar en dep ze eventueel met keukenpapier aan de bovenkant droog. Jonge zuringblaadjes en daslook eet u rauw. Snijd ze in reepjes (lente-uitjes in ringetjes). Snijd de kaas ook in kleine dunne reepjes.

Klop een dressing van de zonnebloemolie, azijn, honing en zout en peper naar smaak. Meng in een kom alle blaadjes, inclusief de kervel of dille, luchtig door elkaar met zoveel dressing als u lekker vindt. Verdeel ze over vier borden. Verdeel de kaasreepjes en ten slotte de bloemetjes over de borden. Eet direct.

Reageren? Volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden