Wilde biedverlopen

Op de eerste zaterdag van maart speelden de jongste bridgers het Apeldoorns kampioenschap. Bridgers uit de groepen zeven en acht van de basisschool gingen daarna vol voor het scholenkampioenschap. Pupillen (t/m 15 jaar), aspiranten (t/m 20) en junioren (t/m 25) streden afgelopen zondag in NDC Den Hommel (Utrecht) om de nationale parentitels. Het gevecht om de matchpoints ging zoals gebruikelijk gepaard met halsbrekende risico's.

Internationale topbezetting is er vanaf morgen tot en met 30 maart in het Witte Huis in Amsterdam. Vijf Nederlandse juniorenteams nemen het in de White House Junior Internationals op tegen zestien Europese landen. Viertallenbridge vereist een logische, gedegen en zorgvuldige aanpak. Een doorwrocht biedsysteem is onmisbaar. Zo veilig mogelijke speelwijzen zijn noodzaak.

In een parenwedstrijd wil iedereen het onderste uit de kan. Soms, zoals in diagram 1, veroorzaakt een extreme verdeling wilde biedverlopen.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--pas1¿

4¿4¿dblpas

paspas--

West koos tegen 4¿-gedoubleerd voor de ingrijpende uitkomst met de secce ¿A. In de tweede slag schoppen voor ¿A in oost die het beste west de gewenste klaverenintroever kan geven. West gaat daarna in schoppen van slag naar ¿H in de dummy. De leider maakt 4¿ nog. Direct schoppen door in noord. Oost troeft met ¿8, zuid troeft over met ¿B. ¿V en klaveren getroefd. Opnieuw schoppen. De leider schakelt zo de vierkaart harten van oost uit.

In de praktijk speelde oost na ¿A echter ruiten na, voor ¿A in zuid. De leider volbracht nu een ware heldendaad met een kleine harten uit zuid. De secce ¿H verscheen in west, voor ¿A in noord.

Ook nu slaagde de leider erin door schoppen te spelen het troefbezit van oost aan te vallen en twee klaveren in de dummy te troeven voor een mooie en natuurlijk super scorende +590.

Het 5¿-redbod van een oost-west paar tegen 4¿ leek onherroepelijk down. Noord kwam tegen 5¿-gedoubleerd echter uit met ¿6, ¿B, ¿V en ¿A. Ruiten voor ¿A in zuid die probeerde ¿H te incasseren. De leider troefde en trok met ¿B de laatste troef.

Op ¿1098 in de dummy gingen twee schoppen en ¿H uit west weg. Een wonderbaarlijke overslag: +650 en de zaaltop voor oost-west.

'Paren'-bridge gaat om de kleinste verschillen. Een illustratie van deze strategie in diagram 2.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---pas

2¿pas2¿pas

2¿paspasdbl

pas2SApas3¿

paspaspas-

Geen opening in zuid die na de Multi 2¿-opening en 2¿ door oost nog steeds niets heeft in te brengen. Als 2¿ naar zuid wordt uitgepast verandert de zaak. Oost-west gaan heel waarschijnlijk wel 2¿ maken, al dan niet met een overslag, en misschien kunnen de niet kwetsbare noord-zuid met één of twee down een goedkope investering doen.

Zuid hield deze optie open met een informatiedoublet. 2SA door noord wordt 'scrambling' genoemd. Het wil zo veel zeggen als 'kies maar een contract op drie hoogte'. Oost-west speelden 3¿ perfect tegen. ¿A, harten naar ¿A en ¿H en een ruiten getroefd. West ging in harten van slag en later maakten oost-west nog twee schoppenslagen voor twee down en +100. Maar dat was niet voldoende om de scores van 110 en 140 in 2¿ te verslaan. En wie van oost-west kan immers 3¿ doubleren?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden