Wilde acties scholieren lopen soms uit de hand

De acties van scholieren tegen de 1040-uren lesnorm dreigen zich als een olievlek te verspreiden...

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Fikkie stoken in Groningen, vuurwerk in Sittard-Geleen, eieren gooien in Echt. De stakingen van middelbare scholieren tegen de lesnorm van 1040 uren per jaar lopen soms wat uit de hand. De politie relativeert de ‘scholierenrellen’, maar de scholen zijn alert op nieuwe leerlingenacties.

Ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is beducht voor ‘een olievlek’, zegt bestuurslid Max Patelski. Via msn en sms’jes kunnen scholieren elkaar opjutten.

Maandag arresteerde de politie in Sittard-Geleen negen scholieren. Ze hadden vuurwerk afgestoken, de politie beledigd of een politiebevel niet opgevolgd. Dinsdag gingen honderd scholieren in Echt demonstratief de straat op. Sommigen gooiden met eieren naar politie en omstanders. De politie dreef de groep terug naar school, waar de directie rond het middaguur besloot alle leerlingen naar huis te sturen om verdere escalaties te voorkomen.

Donderdag en vrijdag waren er ongeregeldheden bij scholierenacties in Groningen. Op de Grote Markt werden brandjes gesticht, waarin spuitbussen werden gegooid die ontploften. Veertien scholieren werden aangehouden.

Het LAKS steunt de stakingen tegen de 1040 uren-norm, maar zegt nadrukkelijk ‘afstand te nemen van hen die de scholierenacties misbruiken om doelloos te lopen rellen’. Volgens Patelski zijn de acties in Groningen, Sittard-Geleen en Echt ‘wilde stakingen’.

Overigens gaan de aangekondigde stakingsacties door leraren in het voortgezet onderwijs niet door. De vakbonden hebben dinsdag bekendgemaakt dat de VO-raad, die de werkgevers vertegenwoordigt, de salariseisen van de bonden op het allerlaatste moment heeft ingewilligd. Volgens de vakbonden krijgen de leerkrachten nog dit jaar er 2,4 procent bij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden