Wil DNB onbeperkt vluchtelingen?

De Nederlandse bank is soms een havik in duivendoos. Vorige week was havik Klaas Knot in Frankfurt nog een van de geharnaste tegenstanders van een nieuwe druk op de knop van de geldpers.

Vluchtelingen protesteren bij het voormalige ministerie van Sociale Zaken tegen de omstandigheden in hun nieuwe tijdelijke verblijfplaats Beeld ANP

Maandag concludeerden de duiven-economen van dezelfde bank op grond van een model dat de komst van veel meer vluchtelingen een positief effect heeft op de bestedingen en op de Nederlandse economie.

In 2017 verdient Nederland gemeten in bbp daardoor ineens 0,14 procent meer. Dat is gering, maar het snoert tenminste de critici de mond die roepen dat een ramp dreigt. Hierbij is uitgegaan van 100 duizend extra vluchtelingen tot en met 2017, waarvan 80 duizend een asielstatus zullen krijgen.

Het overheidstekort loopt bij dat aantal 0,1 procentpunt op, maar een kniesoor die daar op let. Het tekort is op dit moment wel de minste zorg nu de regering alweer 5 miljard mag uitdelen. Daar zouden best enkele tienden procentpunten bij kunnen.

Het is eigenlijk merkwaardig dat premier Rutte niet onmiddellijk de trein of het vliegtuig neemt naar Berlijn en daar collega Merkel smeekt om nog eens 100 duizend vluchtelingen uit de Duitse opvangcentra naar Nederland te laten komen. Als daarvan ook weer 80 duizend kunnen blijven neemt het bbp zelfs met 0,28 procent toe in 2017. Dat lijkt er al meer op.

Zo verder redenerend zou Rutte in een gulle bui zelfs de helft van de vluchtelingen in Duitsland naar Nederland moeten halen. Hoe meer vluchtelingen, hoe meer uitgaven voor kosten van opvang en woningen. Dat is een impuls van jewelste voor de economie. Met het sommetje van De Nederlandsche Bank in de hand is er geen gemeente die kan weigeren de sporthal ter beschikking te stellen voor de opvang. De keynesianen onder de Nederlandse economen worden op hun wenken bediend en een nieuw polderwonder is in de maak.

Alleen werkt het niet zo. DNB hanteert bij berekeningen het zogenoemde Delfi-model dat staat voor Dutch Economic Linkages: a Forecasting Instrument. In deze analyse zijn de effecten van de extra vluchtelingenopvang berekend voor de overheidsbestedingen, de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het consumentenvertrouwen. Uitkomsten zijn het bbp en het overheidstekort.

Maar zoals alle modellen gebreken hebben, is ook dit model niet perfect. En dat geldt helemaal als de stroom nog groter wordt. Niet alleen worden de vertrouwenseffecten onvoorspelbaar, ook duiken andere onzekerheden op, zoals de politieke consequenties.

Als minister Dijsselbloem van Financiën en Brussel al bereid zouden zijn een oogje dicht te knijpen bij een oplopend tekort, zal ooit een volgende bewindsman weer de botte bijl moeten hanteren om dit terug te brengen met eenzelfde negatieve effect voor de BV Nederland.

Voor die tijd zal DNB het duivendons afschudden en een haviksneus tonen.

Reageren?
p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden