Wil de topman van Siemens het voorbeeld volgen van Philips?

Peter de Waard
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

What's in a name? De topman van Siemens heet Joe Kaeser. Maar officieel is het een Duitser op wiens geboortekaartje Josef Käser prijkt. Hij staat nu model voor de nieuwe Angelsaksische cultuur die al enige tijd bij Siemens heerst.

Siemens reorganiseert niet alleen slechtlopende activiteiten. Siemens behaagt de aandeelhouders ook door het concern te ontmantelen. Net als Philips al vele jaren eerder deed en het Amerikaanse General Electric op dit moment doet, is Siemens zichzelf in stukken aan het snijden voordat een of andere stripper van buiten hieraan begint.

De Duitse elektronicagigant kondigde in augustus al aan de divisie medische apparatuur (toevallig de laatste kernactiviteit van Philips) af te stoten. De windenergietak is al verkocht. En de treindivisie zal worden samengevoegd in een joint-venture met het Canadese Bombardier.

Het ouderwetse technologieconglomeraat waar sterke winstgevende delen de zwakkere verlieslatende onderdelen overeind houden, heeft volgens Kaeser geen toekomst meer. Zulke grootschalige werkgemeenschappen, gebaseerd op solidariteit, zijn verleden tijd.

'In het digitale industriële tijdperk ligt de toekomst bij specialisten die zich focussen op een deelmarkt', zei hij onlangs op een persconferentie. 'Niet de grote gediversificeerde ondernemingen zullen succesvol zijn, maar de bedrijven die zich het best aan de veranderende omstandigheden kunnen aanpassen.' Met het conglomeraat wordt daarom ook het Rijnlandse model ten grave gedragen.

Philips telde ooit 400 duizend werknemers. Nu werken onder Frans van Houten nog 70 duizend mensen, van wie nog maar 15 duizend in Nederland. Het leeuwendeel werkt bij medische systemen, de rest bij 'consumer lifestyle' (scheerapparaten, stofzuigers, et cetera). Siemens heeft wereldwijd nog 350 duizend mensen in dienst, van wie 110 duizend in Duitsland. General Electric heeft er 300 duizend, van wie 105 duizend in de VS.

Frans van Houten werd vorige week door Fortune naar voren geschoven als een van de twintig kandidaten voor de titel Business Person of the Year, samen met Jeff Bezos (Amazon) en Mark Zuckerberg (Facebook). Voor Kaeser, net als voor John Flannery (de nieuwe baas van GE) is hij nu het grote voorbeeld.

De ontmanteling van Philips is niet alleen het werk van Van Houten. Hij voltooide alleen het proces dat zijn voorgangers Jan Timmer, Cor Boonstra en Gerard Kleisterlee stapsgewijs hadden doorgevoerd.

Siemens stopte eerder al met computers, mobiele telefoons en licht. Maar het is nog steeds een industriële supermarkt, die behalve energiecentrales treinen, wasmachines, telecomsystemen, hoortoestellen, software en stofzuigerzakken maakt.

De Duitse Joe verkocht vorige maand de laatste aandelen in Osram (licht). Nu maakt hij zich klaar voor de definitieve uitverkoop, nadat hij er eerst nog even flink de bezem door heeft gehaald.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden