Wikken en wegen bij samenstelling eregalerij AEX

Deze week was het zo ver: niet alleen heeft UPC op het strafbankje gezelschap gekregen van Versatel, sinds maandag zijn beiden ook definitief uit de AEX-index geknikkerd....

De AEX wordt jaarlijks samengesteld uit de 25 fondsen die het voorgaande jaar het grootste handelsvolume hadden. Dit volume wordt uitgedrukt in euro's en is dus zowel van het aantal verhandelde aandelen als hun prijs afhankelijk. De gekelderde koersen van zowel UPC als Versatel hebben ertoe geleid dat hun volume zo is geslonken dat hun plekken in de AEX-eregalerij zijn ingepikt door automatiseerder CMG en effectenhuis Van der Moolen.

De samenstelling van de AEX is één ding. Daarna begint het echte werk pas. Hoe verhouden die 25 bedrijven zich tot elkaar? Welke fondsen zijn het belangrijkst? Een faillissement van Koninklijke Olie (Shell) zal heel wat diepere sporen in de Nederlandse economie achterlaten als de ondergang van een nieuwkomer als Van der Moolen. De beurswaarde van Shell is zo'n honderd keer groter dan die van Van der Moolen en bedraagt circa 25 procent van de beurswaarde van alle 25 AEX-fondsen tezamen. Het ligt dus voor de hand dat Shell een zwaarder gewicht binnen de index krijgt toebedeeld. Dat de AEX voor liefst een kwart door één fonds bepaald zou worden, gaat de indexeerders van Euronext echter te ver: 10 procent is voor ieder bedrijf het maximum. Naast Shell wegen ook ING, Philips en Aegon voor de maximale 10 procent mee. Een minimum geldt niet. Vlak voor hun vertrek wogen Versatel en UPC tezamen voor nog geen duizendste mee. Met recht dus een stille aftocht.

Dat de AEX vaak als dé graadmeter van de vaderlandse economie wordt gepresenteerd, is volgens velen niet terecht. Met maar 25 fondsen vormt de index maar het topje van de economische ijsberg. Voor een goed beeld zouden álle beursgenoteerde bedrijven moeten worden meegewogen.

Zo'n index, de 'All share index', bestaat al, maar wordt in de media zelden genoemd. Waarom? Allereerst heeft de AEX een gevestigde naam . Belangrijker is het feit dat de index door de meest verhandelde en vaak grootste fondsen bevolkt wordt. Samen zijn ze verantwoordelijk voor dik 80 procent van de totale beurshandel en AEX en All share index ontlopen elkaar nauwelijks.

Internationaal moet een belegger beter opletten. Waar de AEX door Shell wordt gedomineerd, heeft de Duitse Xetra-Dax geen enkel oliefonds. Dat is dus echt appels met peren vergelijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden