Wikipedia geblokkeerd, datingshows verboden: Erdogan verstevigt greep op media in Turkije

De Turkse autoriteiten hebben op internet de toegang tot de online-encyclopedie Wikipedia geblokkeerd. Volgens het ministerie van Telecommunicatie weigert Wikipedia artikelen te verwijderen waarin wordt gesuggereerd dat Turkije samenwerkt met terroristische organisaties. Het ministerie spreekt van een 'lastercampagne'.

Een uitzending over de uitslagen van het omstreden referendum op 16 april in Turkije bij een kapper in Istanbul. Beeld afp
Een uitzending over de uitslagen van het omstreden referendum op 16 april in Turkije bij een kapper in Istanbul.Beeld afp

Turkey Blocks, een groep die het internetverkeer in Turkije monitort, ontdekte de blokkade zaterdagochtend. Omdat het volgens de autoriteiten niet mogelijk is een enkel artikel op zwart te zetten, is de gehele encyclopedie niet meer te bereiken.

Wikipedia zou 'hardnekkig' hebben geweigerd aan de eisen van de regering te voldoen. De organisatie moet, naast het verwijderen van de omstreden artikelen, een kantoor openen in Turkije en 'zich houden aan het internationaal recht'. Als dat allemaal gebeurt, wordt volgens het ministerie de toegang tot de site hersteld.

De greep van de overheid op de media werd zaterdag ook versterkt met een verbod op datingprogramma's op radio en televisie. Over de veel bekeken programma's, die hoge advertentie-inkomsten genereren, woedt in Turkije al maandenlang een maatschappelijk debat. In petities is opgeroepen tot een verbod en parlementariërs van alle politieke richtingen hebben de shows bekritiseerd omdat ze een verderfelijke invloed zouden hebben op het familieleven.

Vicepremier Numan Kurtulmus zei in maart dat datingprogramma's in strijd zijn met de traditie en de religie in Turkije en de 'heiligheid' van de familie in gevaar brengen. Mogelijk worden de programma's weer toegelaten als ze worden voorzien van een waarschuwingssymbool.

De Turkse President Recep Tayyip Erdogan. Beeld afp
De Turkse President Recep Tayyip Erdogan.Beeld afp

Meer dan 3.900 overheidsdienaren naar huis gestuurd

In een nieuwe ontslaggolf zijn zaterdag, ook op grond van een decreet, meer dan 3.900 overheidsdienaren naar huis gestuurd. Onder hen zijn ruim 1.100 werknemers van het ministerie van Justitie, onder wie gevangenisbewaarders, bijna vijfhonderd academici en ruim tweehonderd medewerkers van het ministerie van Geloofszaken. Ook zijn opnieuw militairen en politiemensen ontslagen. Sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli stond de teller op ongeveer 120 duizend ontslagen. Meer dan 40 duizend personen zijn gearresteerd.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gedreigd opnieuw strijders aan te vallen van de Syrisch-Koerdische militie YPG, volgens Turkije een verlengstuk van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Vorige week werden bij Turkse beschietingen op YPG-doelen in het noorden van Syrië twintig militanten en media-activisten gedood, volgens Koerdische bronnen.

De YPG is in Syrië de belangrijkste partner van het Westen in de strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat. Tijdens hun aanvallen op IS krijgen de Koerden Amerikaanse luchtsteun, naast training en wapens. De Amerikaanse steun voor de Syrisch-Koerdische militie 'moet stoppen', zei Erdogan zondag. 'We zijn gedwongen ons offensief voort te zetten. Een tijd en plaats zullen we niet noemen, maar ze weten dat het Turkse leger kan komen.'

Op demonstratieve wijze reden vrijdag en zaterdag Amerikaanse legereenheden en pantervoertuigen rond in diverse Koerdische steden in het noorden van Syrië. Kennelijk wilden de Amerikanen, in reactie op de Turkse aanvallen woensdag op de YPG, voorkomen dat het Turkse leger opnieuw zou toeslaan. Koerdische zegslieden omschreven de Amerikaanse troepenbewegingen als een 'buffer' tussen de Koerden en Turkije. Op internet waren opnamen te zien van Amerikaanse patrouilles zij aan zij met Koerdische eenheden onder de YPG-vlag.

De YPG en Amerikaanse steun in Syrië Beeld afp
De YPG en Amerikaanse steun in SyriëBeeld afp

Lees ook

Joost Lagendijk is niet veranderd, Turkije is veranderd (+)
Het had wél anders kunnen gaan in Turkije, vindt Joost Lagendijk. Olaf Tempelman bezocht hem.

Geduld met Erdogan raakt op: EU-lidmaatschap verder uit zicht
Het komt zelden voor, maar woensdag verwoordde het Europees Parlement exact wat lidstaten en Europese regeringsleiders in beslotenheid verzuchten: beëindig of bevries de onderhandelingen met Turkije over het EU-lidmaatschap. Mocht de Turkse president Erdogan daartoe zelf besluiten - waarmee hij regelmatig dreigt - dan wacht hem louter Europese vreugde. Ook tamelijk uitzonderlijk.

Turkije is democratischer geworden - Erdogan heeft gewoon de betekenis van democratie veranderd (+)
Lees deze column van Bert Wagendorp over het omstreden referendum in Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden