WikiLeaks publiceert gehackte e-mails

WikiLeaks is begonnen met het publiceren van vijf miljoen e-mails van Stratfor, een particuliere inlichtingendienst uit Texas. Tijdens een persconferentie in Londen zei Julian Assange dat de waarschijnlijk door Anonymous gehackte correspondentie aantoont dat deze 'schaduw-CIA' zich schuldig maakt aan psychologische oorlogvoering en geheime informatie verzamelt voor multinationals.

VAN ONZE CORRESPONDENTPATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - 'Wat News of the World deed, is onschuldig kinderspel vergeleken met de praktijken van Stratfor', zei de Australische WikiLeaks-oprichter.

In een volgepakte zaal van de Frontline Club, het clubhuis van onafhankelijke journalisten, hield Assange de massaal uitgerukte pers voor dat Strategic Forecasting Inc. een soort wereldwijde spionagedienst is. Stratfor sluist, zo zullen de mails volgens hem bewijzen, vertrouwelijke informatie door aan onder meer het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, en grote bedrijven als Lockheed Martin, Coca-Cola en Dow Chemical. Uit de The Global Intelligence Files zou eveneens blijken hoe Stratfor informanten betaalt en manipuleert. Sommige informanten - onder wie diplomaten en journalisten - blijken te worden betaald via Zwitserse bankrekeningen.

Ter illustratie werd tijdens de persconferentie ingegaan op het werk dat Stratfor verricht voor Dow Chemical. Dit chemieconcern heeft Union Carbide in 2001 overgenomen, het bedrijf dat zeventien jaar eerder verantwoordelijk was voor de enorme giframp in het Indiase Bhopal. Stratfor hield critici van Dow in de gaten, waaronder het Bhopal Medical Appeal dat geld inzamelt voor nabestaanden. 'Met het geld dat Dow heeft betaald aan Stratfor, had het kunnen beginnen met de schoonmaak in Bhopal', zei Colin Toogood van de liefdadigheidsinstelling.

Een ander doelwit was WikiLeaks. Naast het ondermijnen van de klokkenluiderssite, zou Stratfor WikiLeaks ook hebben bespioneerd.

De FBI is met een onderzoek bezig naar de diefstal van de Stratfor-mails. Stratfor geeft geen commentaar op de inhoud van de correspondentie. Het bedrijf noemde de diefstal een doelbewuste poging om hem de mond te snoeren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden