Update

WikiLeaks-oprichter Julian Assange gearresteerd

AMSTERDAM - De Britse politie heeft vandaag de oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks Julian Assange in Londen gearresteerd op verzoek van de Zweedse justitie. Zweden had een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd wegens aanranding en verkrachting.

Julian Assange. Beeld null
Julian Assange.

Assange meldde zichzelf vanochtend bij het politiebureau in Londen, waar hij werd gearresteerd. Eerder werd al bekend dat de WikiLeaks-voorman (39) praatte met de politie over zijn eventuele arrestatie. Hij wordt later vandaag voorgeleid aan de rechtbank van Westminster City.

Een woordvoerder van WikiLeaks liet vanmiddag weten dat de site gewoon verder gaat met het publiceren van geheime documenten.

Politiek
Assange opperde eerder dat de zaak tegen hem politiek gemotiveerd is. Zweden zou onder druk zijn gezet door de Amerikaanse regering, die woedend is over het uitlekken van geheime informatie over de oorlog in Irak en honderdduizenden diplomatieke boodschappen met vaak weinig flatterende oordelen over politici en landen. Die hebben de afgelopen week voor veel ophef gezorgd in de hele wereld.

Onveilige seks
Maar volgens de Zweedse justitie heeft het aanhoudingsbevel niets te maken met de lawine van gelekte codeberichten die WikiLeaks de afgelopen dagen heeft gepubliceerd. Assange wordt ervan beschuldigd dat hij met twee vrouwen tegen hun wil onveilige seks heeft gehad tijdens zijn verblijf in Zweden. De twee werkten als vrijwilligers voor zijn organisatie.

Assange liet vrijdag weten dat WikiLeaks zal terugslaan, als hem of andere medewerkers van de organisatie iets overkomt. Als dat gebeurt, dan worden de belangrijkste documenten automatisch online gezet. 'Meer dan 100.000 mensen hebben de documenten die beveiligd zijn met een code.'

Geschiedens zal winnen
Mocht er iets gebeuren dan worden ze vrijgegeven. Ook hebben enkele nieuwsorganisaties de documenten. De geschiedenis zal winnen', zo schrijft Assange in een online interview op de site van de Britse krant The Guardian. Het is niet helemaal duidelijk of hij daarmee ook doelde op de mogelijkheid dat hij gearresteerd zou worden.

Zijn Zweedse advocaat, Bjorn Hurtig, zei dat hij en zijn Britse collega Mark Stephens zich met hand en tand zullen verzetten tegen mogelijke uitlevering van Assange aan Zweden. Assange heeft erkend dat hij onveilige seks met de twee vrouwen heeft gehad, maar volgens hem hadden zij ermee ingestemd. Aanvankelijk had de Zweedse justitie het onderzoek tegen hem gesloten, maar later werd het onderzoek toch hervat. Naar zeggen van Hurtig heeft Assange verscheidene malen aangeboden naar Zweden te komen om met justitie te praten, maar steeds schikte het moment de Zweden niet.

Doodsbedreigingen
Volgens Hurtig heeft Assange de afgelopen dagen verscheidene doodsbedreigingen gekregen en is hij daarom bezorgd over zijn mogelijke uitlevering aan Zweden. 'We bespreken nu wat we moeten doen. Er is een ding dat alles moeilijker maakt en dat zijn de dreigementen tegen Julian.' In het online interview zei Assange dat iedereen die een doodsbedreigingen tegen hem uit, zou moeten worden aangeklaagd wegens aanzetten tot moord.

Vlak na het begin van de jongste stroom onthullingen, riep een oud-adviseur van de Canadese premier Stephen Harper op Assange uit de weg te ruimen, omdat 'hij teveel op straat gooit'. De WikiLeaks-chef liet gisteren weten dat hij dergelijke dreigementen serieus neemt. 'We nemen alle voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen als je het moet opnemen tegen een supermacht', zei Assange in het interview.

Valse namen
De 39-jarige Assange heeft de Australische nationaliteit, maar zwerft al jaren rond over de wereld uit vrees in handen te vallen van de Amerikaanse geheime dienst CIA. Om mogelijke achtervolgers op een dwaalspoor te brengen gebruikt hij vaak valse namen en wisselt hij voortdurend van mobiele telefoon. Ook in zijn eigen land voelt hij zich niet meer veilig.

'De afgelopen weken hebben de Australische premier Julia Gillard en minister van Justitie Robert McClelland niet alleen duidelijk gemaakt dat ik niet kan terugkeren, maar ook dat ze de VS actief helpen bij hun aanvallen op mij en onze mensen', zei hij bij The Guardian. 'Dan begin je je wel af te vragen wat het betekent dat je een Australiër bent, wat houdt dat nu in?'

Assange wordt door veel mensen als een held vereerd wegens zijn streven om allerlei vertrouwelijke informatie van regeringen boven water te krijgen, maar in zijn omgeving valt er ook wel kritiek te beluisteren op zijn 'autoritaire' manier van optreden.

Screenshot van de website van Interpol, met het internationale arrestatiebevel tegen Assange. Beeld null
Screenshot van de website van Interpol, met het internationale arrestatiebevel tegen Assange.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden