Update

WikiLeaks: eerste cable uit Haagse ambassade

DEN HAAG - Voor het eerst is zaterdag een document van de Amerikaanse ambassade in Den Haag verschenen op klokkenluiderssite WikiLeaks. Het ambassadebericht gaat over het Kopenhagenakkoord, dat op de klimaattop in de Deense hoofdstad eind vorig jaar werd overeengekomen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het bericht dat van eind januari dit jaar stamt, schetst geen vrolijk beeld van de klimaatonderhandelingen. Zo wordt in een kleine notitie in de tekst gemeld dat energie en klimaatdeskundigen er van uit gaan dat de CO2-reductiedoelen die de Nederlandse overheid zich heeft gesteld 'onhaalbaar' zijn.

VIP-lounge
Verder blijkt uit document nog eens de veranderde machtsverhouding op wereldschaal. Onderhandelaar Sanne Kaasjager beschrijft hoe Merkel en Brown om de VIP-lounges van Brazilië, Zuid-Afrika, India en China heen cirkelden in de hoop een afspraak te kunnen regelen met een van de leiders van de 'BASIC-landen'. Tevergeefs.

Geheel tegen de Nederlandse gewoonte in, heeft Nederland het feit dat het ontwikkelingshulp geeft, gebruikt om ontvangende landen aan te sporen zich bij het Klimaatakkoord aan te sluiten. Nederland gebruikt ontwikkelingshulp normaal nooit als drukmiddel, meldt de Amerikaanse ambassade.

China
De echte les van Kopenhagen was dat de aandacht verschoven moet worden van 'Hoe de VS erbij te betrekken' naar 'Hoe China er bij te betrekken', zegt Kaasjager volgens het bericht.

Maar opmerkelijk genoeg noemt Kaasjager de onderhandelingen wel een 'doorbraak'. Dat in weerwil van het voorzitterschap van Denemarken, dat volgens hem 'klungelig' was.

Klimaattop in Cancun
Het meeste zorgen maakte Kaasjager zich over de afgesproken financiering van milieuaanpassingen in ontwikkelingslanden door landen als Nederland. De onderhandelaar vreesde dat als de ontwikkelde landen niet snel genoeg met geld over de brug zouden komen, de klimaattop in Cancun - die nu aan de gang is- uit zou lopen op een pr-drama. Arme landen zouden het rijke Westen verwijten dat het zijn beloften niet nagekomen zou zijn.

WikiLeaks
WikiLeaks heeft 250.000 Amerikaanse ambassadeberichten in handen, waar er de afgelopen dagen een klein aantal van naar buiten is gekomen. Premier Mark Rutte liet eerder weten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de publicaties nauwlettend in de gaten houdt, om berichten onmiddellijk te kunnen analyseren.

Ga voor alles over wikileaks naar www.vk.nl/wikileaks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden