Update

WikiLeaks dag 6: ex-politici met ambities, Brown afgeschreven

AMSTERDAM - WikiLeaks mag dan onder vuur liggen en vaak onbereikbaar zijn, de onthullingen gaan door. Ook vandaag komen er via de klokkenluiderssite weer genoeg wetenswaardigheden uit het internationale diplomatieke verkeer naar boven.

Van onze redactie
De voormalige premier van Spanje, Aznar, zou weer politieke ambities hebben. © AFP. Beeld
De voormalige premier van Spanje, Aznar, zou weer politieke ambities hebben. © AFP.


Ex-premier Spanje wil weer terug
Hoe kom je als Amerikaanse diplomaat nu aan je informatie? Vaak volstaat een etentje. Neem de Spaanse ex-premier José María Aznar, wiens conservatieve Partido Popular (PP) regeerde van 1996 tot 2004. Sinds zijn aftreden heeft Aznar altijd volgehouden geen politieke ambities meer te hebben.

Hoezeer de PP-top ook klaagde over de huidige PP-leider, Mariano Rajoy, Aznar hield de boot af. Totdat de Amerikaanse ambassadeur Eduardo Aguirre hem en zijn vrouw uitnodigde voor een diner, op 28 juni 2007. Aznar klaagde dat de socialistische regering het land, dat toen nog niet getroffen was door de crisis, op een 'wrede wijze' naar de knoppen hielp. Maar , zei hij, 'als ik zie dat Spanje werkelijk wanhopig wordt, moet ik misschien terugkeren in de nationale politiek'. Het was vrijdag voorpaginanieuws voor El País.

Gordon Brown onpeilbaar
Gordon Brown, destijds minister-president van Groot-Brittannië, woonde nog geen jaar in zijn ambtswoning op Downing Street, toen de Amerikaanse ambassade in Londen hem afschreef. 'Brown is onpeilbaar, hij stapelt politieke ramp op ramp', zo schrijft de ambassade. Dit onthult The Guardian.

Dat Brown zonder enige 'politieke koersvastheid' zou opereren was veel prominente leden van zijn Labour-partij een doorn in het oog. Ook zou Brown veel te dwingend opereren richting de VS. Hij zou de Amerikaanse ambassadeur hebben gestoord tijdens een thanksgiving-telefoontje om te praten over een omstreden belastingplan.

Ook schrijft de ambassade in 2008 over mogelijke opvolgers van Gordon Brown. Want, zo wordt er op dat moment gesteld: 'Het optreden van Brown is zo schadelijk voor de Labour, dat parlementariërs bang zijn dat de schade onherstelbaar is.' David Milibrand wordt geportretteerd, maar niet zijn broer Ed, de huidige leider van Labour.

Brown oogstte wel waardering voor zijn rol in de kredietcrisis. 'Opeens doet hij het goede', aldus de Amerikaanse ambassade. Maar toch. 'De partij mist de star-power en het charisma van Tony Blair'.

Iran betaalt Afghaanse leiders
Tot nu toe brengen de cables weinig goeds voor de premier van Afghanistan, Hamid Karzai en zijn handlangers. Karzai heeft weinig waardering voor de Britse militairen en hij zou criminelen hebben vrijgelaten. Vandaag zijn de berichten wederom negatief.

Iran financiert politieke en religieuze leiders in Afghanistan, citeerde The Guardian vrijdag uit gelekte post van Amerikaans diplomaten. Zo koopt Teheran, dat ook al Taliban-milities zou trainen, politieke invloed. Volgens een leidende figuur in de regering van Karzai, Omar Daudzai, ontvangen onderministers, topambtenaren en 'zelfs mensen uit het presidentiële paleis' geld uit Teheran, zei hij in februari vorig jaar tegen de Amerikaanse ambassadeur.

Ook zijn er weer veel zorgen over de corruptie. Het banksysteem New Ansari maakt 'steekpenningen en andere grootschalige illegale financiële overboekingen voor corrupte functionarissen' mogelijk, schreef de ambassade in Kabul in oktober 2009. Binnen de regering is alleen van de minister van Landbouw 'bevestigd' dat hij niet corrupt is. En tientallen miljoenen dollars verlaten het land, vaak in cash, via het vliegveld. In drie maanden ging op deze wijze 190 miljoen dollar van Kabul naar Dubai; op een dag verliet 75 miljoen dollar het land, meldde 'een functionaris die over informatie uit de eerste hand' beschikte.

Mexico verliest drugsoorlog

Mexico vreest dat het de macht in delen van het land moet afstaan aan de drugskartels. President Felipe Calderón en andere hoge Mexicaanse functionarissen laten geen gelegenheid voorbijgaan om de Verenigde Staten om hulp te vragen bij de strijd tegen de drugsbendes. De meldt de Spaanse krant El Pais.

De Mexicaanse zorgen over de macht van de drugskartels blijken onder meer uit een bericht van oktober 2009 over een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van het Amerikaanse Openbaar Ministerie en hoge Mexicaanse regeringsmedewerkers. De toenmalige Mexicaanse onderminister van Binnenlandse Zaken, Jerónimo Gutiérrez, erkende toen dat zijn regering in een aantal gebieden de strijd leek te gaan verliezen tegen de drugsbendes.

Hij noemde dat slecht voor de internationale reputatie van zijn land. Volgens Gutiérrez zou de drugscriminaliteit van negatieve invloed kunnen zijn op de buitenlandse investeringen in Mexico.

Ga voor alle wikileaks-stukken naar vk.nl/wikileaks.

undefined

De Amerikaanse ambassade had weinig vleiende woorden voor Gordon Brown. © AFP Beeld
De Amerikaanse ambassade had weinig vleiende woorden voor Gordon Brown. © AFP
Teheran zou heel wat Afghaanse leiders op de loonlijst hebben staan. Beeld ap
Teheran zou heel wat Afghaanse leiders op de loonlijst hebben staan.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden