WikiLeaks dag 40: Nederland op het wereldtoneel

AMSTERDAM - VK.nl geeft dagelijks een overzicht van de laatste ontwikkelingen rondom WikiLeaks. Ook dit weekend kwamen er weer Nederlandse onthullingen uit de gelekte ambtsberichen. En er zitten nieuwe onthullingen aan te komen.

Van onze redactie
De G20 in november 2010. Beeld photo_news
De G20 in november 2010.Beeld photo_news

G20
Nederland dankt de uitnodigingen voor de G20 uitsluitend aan de Nederlandse aanwezigheid in Uruzgan. Dat blijkt uit WikiLeaks-documenten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Toenmalig premier Balkenende wilde een permanente uitnodiging voor de vergaderingen van de G20, de maar die kwam er niet. Zodra de Amerikanen merkten dat Nederland een einde wil maken aan de Uruzgan-missie, verdwijnt bij de Amerikanen de noodzaak om Nederland een rol te laten spelen op het wereldtoneel en uit te nodigen bij de vergaderingen met de twintig economisch meest belangrijke landen ter wereld.

Geluidsoverlast
Nederland heeft er bij de Amerikaanse ambassadeur sterk op aangedrongen te helpen bij de geluidoverlast door de AWACS-toestellen in Zuid-Limburg. AWACS (Airborne Warning And Control System) zijn gigantische radarvliegtuigen en zijn gestationeerd in het Duitse Geilenkirchen. Bij het opstijgen veroorzaken ze veel geluidshinder in Zuid-Limburg. Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie oppert de basis te verplaatsen, maar dat is te duur, of stillere motoren te gebruiken. Volgens de ambassadeur is dat meer een NAVO-zaak. Hij stuurt Nederland met een kluitje het riet in.

Belasting ontduiken
De voormalige Zwitserse bankdirecteur Rudolf Elmer heeft maandag op een persconferentie in de Frontline Club in Londen documenten aan WikiLeaks overhandigd over pogingen van beroemdheden, zakenlieden en politici om belasting te ontduiken. Het zou gaan om rekeninghouders uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Azië. Elmer verscheen samen met Wikileaks-oprichter Julian Assange. Die vertelde dat door de drukte rond de publicatie van de ongeveer 250 duizend ambsberichten enkele weken kan duren voordat de stukken op de site van WikiLeaks verschijnen. Er zal volgens Assange een volledige onthulling komen. 'Wij behandelen deze informatie zoals alle andere informatie die wij krijgen'. Elmer zei dat zijn doel is de samenlaving te laten weten hoe het Zwitserse banksysteem werkt. 'Het is schadelijk voor de samenleving.'

Bekijk de video van de webconferentie:

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden