WikiLeaks dag 30: Mugabe woedend na 'hoogverraad' Tsvangirai
AMSTERDAM - De gedeelde macht in Zimbabwe wankelt meer dan ooit na onthullingen door WikiLeaks. Uit gelekte documenten van de Amerikaanse ambassade blijkt dat premier Tsvangirai heeft geprobeerd coalitiepartner en president Mugabe te frustreren door aan de VS en de EU extra sancties tegen het straatarme land te vragen.
Op dergelijk verraad staat in Zimbabwe de doodstraf. Het land gaat de beschuldiging onderzoeken. 'WikiLeaks toont hiermee een verraderlijke samenwerking met de agressieve internationale wereld, met name de Verenigde Staten', aldus een woordvoerder van Mugabe vandaag.
Het verraad zou blijken uit een ambassadebericht van eind december 2009. Daarin staat dat Tsvangirai in een vertrouwelijk gesprek met Amerikaanse diplomaten heeft aangedrongen op blijvende sancties tegen zijn land.
Mugabe en Tsangirai besloten in 2009 de macht in het land te delen na rumoerig verlopen verkiezingen in 2008. Sindsdien is de relatie er niet beter op geworden. Naar verluidt is Mugabe woedend over de nieuwe onthullingen en zou hij binnenkort nieuwe verkiezingen willen uitroepen.
Geen hoge pet
Uit de documenten van Wikileaks blijkt verder dat de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Zimbabwe geen hoge pet op had van de uiteindelijke nieuwe premier van het land. Dat blijkt uit documenten van de ambassade die via de site Wikileaks zijn gelekt.
Ambassadeur Christopher Dell in 2007: 'De heer Tsvangirai is een moedig man, democraat, maar staat totaal niet open voor adviezen en komt besluiteloos over. Daarbij verzamelt hij de verkeerde mensen om zich heen'. Dell beschreef toenmalig alleenheerser, president Robert Mugabe, als 'meedogenloos' en een 'briljant tacticus', maar voorzag wel een einde aan zijn regime. Tsvangirai versloeg voormalig president Mugabe in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 2008, maar trok zich terug na een golf van geweld tegen zijn aanhangers. De rivalen kwamen uiteindelijk in 2009 overeen de macht te delen.
Dit compromis zorgde weliswaar voor economisch herstel, maar de relatie tussen de twee machthebbers werd er niet beter op. Al langer wordt gezinspeeld op nieuwe verkiezingen in 2011.