WikiLeaks dag 19: India martelde burgers in Kashmir

AMSTERDAM - Een nieuwe dag, dus nieuwe onthullingen van Wikileaks. Vandaag: de Dalai Lama vindt klimaatverandering belangrijker dan een politieke oplossing voor Tibet, India mishandelde burgers in Kashmir, en vrees voor Hindoe-extremisme.

Van onze redactie
De Dalai Lama draait aan een gebedswiel in India. Beeld ap
De Dalai Lama draait aan een gebedswiel in India.Beeld ap

Dalai Lama
Volgens de Dalai Lama is de klimaatverandering een urgenter probleem dan de politieke situatie in Tibet. Dat heeft hij vorig jaar gezegd in een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur in India.

Zijn uitspraken werden als volgt gerapporteerd: 'Smeltende gletsjers, ontbossing, en steeds vervuilder water uit mijnprojecten waren problemen 'die niet konden wachten', maar de Tibetanen zouden wel vijf tot tien jaar kunnen wachten op een politieke oplossing'.

De Dalai Lama hoopt erg op Amerikaanse steun. Hij vroeg de Amerikanen tijdens de rellen in 2008 al, waarbij het Chinese leger hard ingreep, de Chinezen 'een duidelijk signaal' te geven. En na afloop van het gesprek in 2009 omhelsde hij de aanwezigen en zei: 'Tibet is een stervende natie. We kunnen niet zonder de hulp van Amerika.'

Andere cables van de Amerikaanse ambassade laten zien dat er zorgen zijn over het tanende gezag van de Dalai Lama en over de problemen van zijn opvolging.

India martelt in Kashmir
Meer cables uit India laten zien dat de Amerikaanse medewerkers bewijs hebben dat Indiase militairen en politieagenten zich veelvuldig schuldig hebben gemaakt aan marteling van gevangenen in de betwiste regio Kashmir. Ze zouden zijn geëlectrocuteerd, geslagen, en seksueel vernederd.

Het Internationale Rode Kruis leverde die bewijzen na bezoeken aan de gevangenkampen in Kashmir. Het Rode Kruis heeft de kampen tussen 2002 en 2004 177 keer bezocht. Ze spraken 1491 gevangenen, van wie 1296 privé.

852 keer spraken de gevangenen van slechte behandeling. 171 zeiden geslagen te zijn, en 681 zeiden te zijn onderworpen aan één of meer van de zes vormen van marteling. In 498 gevallen zou daar electriciteit bij zijn gebruikt, 302 keer ging het om seksueel misbruik.

Het Rode Kruis zei erover: 'Het misbruik vindt altijd plaats in de aanwezigheid van officieren en (...) de gevangenen waren zelden militanten (die worden routinematig vermoord), maar personen die zijn verbonden met of van wie wordt gedacht dat ze informatie hebben over de opstand.'

De onthullingen komen op een slecht moment voor India, dat er prat op gaat de grootste democratie ter wereld te zijn. De laatste tijd lopen de spanningen rondom Kashmir weer op.

Vrees voor hindoe-extremisme
Geradicaliseerde groepen hindoes vormen een grotere bedreiging voor India dan moslimextremisten. Dat vindt Rahul Gandhi, de 40-jarige 'kroonprins' van de Indiase politiek, zo blijkt uit een ander document, dat is verschenen via WikiLeaks.

Gandhi deed zijn uitspraak in de zomer van 2009 tijdens een zakenlunch, die premier Manmohan Singh (78) had georganiseerd. De Amerikaanse ambassadeur in India was een van de aanwezigen en maakte een verslag, dat nu is uitgelekt.

De diplomaat vroeg Gandhi onder meer om zijn mening over de activiteiten van de radicaalislamitische beweging Lashkar-e-Taiba. Deze organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor een lange reeks terreurdaden, waaronder de aanslagen in Mumbai in 2008. Gandhi zei dat sommige moslims Lashkar-e-Taiba steunen, maar dat de groei van het hindoe-extremisme hem meer zorgen baart. Radicale hindoe-organisaties zouden religieuze spanningen en politieke confrontaties aanwakkeren met de moslimgemeenschap in India.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden