WikiLeaks dag 13: het Vaticaan en kindermisbruik

AMSTERDAM - Vandaag in de gelekte documenten van klokkenluiderssite WikiLeaks vooral nieuws over het Vaticaan. Dat zou vorig jaar hebben geweigerd mee te werken aan een Iers onderzoek naar kindermisbruik door katholieke priesters, Turkije liever buiten de Europese Unie willen houden en bovendien nog antisemitische leden hebben.

Beeld photo_news

Kindermisbruik
Het Vaticaan weigerde vorig jaar mee te werken aan een Iers onderzoek naar kindermisbruik door katholieke priesters. Dat meldde de Britse krant The Guardian zaterdag, op basis van een Amerikaans diplomatiek bericht. Het Vaticaan was boos omdat informatieverzoeken niet via de officiële diplomatieke kanalen door de Ierse ambassade werden ingediend, maar direct door de Murphy-commissie die een groot misbruikschandaal in de Ierse katholieke kerk onderzocht.

De verzoeken om informatie door de onderzoekers 'beledigden velen in het Vaticaan, volgens de Amerikaanse ambassade. Het Vaticaan weigerde om zijn functionarissen te laten getuigen voor de commissie.
Het bericht uit februari 2009 is afkomstig van de Amerikaanse ambassade in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Turkije en de EU
Het Vaticaan ziet misschien liever dat Turkije een speciale band met de Europese Unie ontwikkelt in plaats van EU-lid te worden. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in 2009 aan de Amerikaanse president Barack Obama bericht, voor diens komst naar Vaticaanstad, zo bericht vandaag eveneens The Guardian.

In 2004 sprak kardinaal Ratzinger, de toekomstige paus Benedictus XVI, zich uit tegen EU-lidmaatschap van een islamitisch land, hoewel het Vaticaan destijds een neutrale positie innam over toetreding van Turkije. De documenten laten zien dat Ratzinger de drijvende kracht was achter de onsuccesvolle poging van het Vaticaan om een referentie naar 'Europa's christelijke wortels' in de EU-grondwet te krijgen. De Amerikaanse diplomaat merkt op dat Ratzinger 'duidelijk begrijpt dat het toestaan van een moslimland binnen de EU zijn zaak voor christelijke wortels zou verzwakken'.

Antisemitisme
Amerikaanse diplomaten zeggen dat sommige hooggeplaatste leden van het Vaticaan er antisemitische meningen op nahouden. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Post op basis van een diplomatiek bericht uit 2002. Daarin schrijft een diplomaat dat 'ondanks de echte vooruitgang' in de betrekkingen met het jodendom onder paus Johannes Paulus II, 'sommigen in de hiërarchie nog steeds overblijfselen van antisemitische sentimenten uiten'.

In het document wordt een 'oudere functionaris van Franse afkomst' aangehaald die klaagt dat de interesse van de regering van de Verenigde Staten voor het moderne Europese antisemitisme wordt veroorzaakt door 'buitensporige invloed van Joden binnen de Amerikaanse media en regering.' Een andere functionaris zei dat sommige rechtszaken tegen de Heilige Stoel het gevolg zijn van 'Joodse rechters die te veel invloed hebben'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden