Update

WikiLeaks: Balkenende rekende op verlenging in Uruzgan

AMSTERDAM - Een vertrouwelijk gesprek tussen Maxime Verhagen en Hillary Clinton is uitgelekt op WikiLeaks. Daaruit blijkt dat de toenmalig premier Jan Peter Balkenende in juli 2009 ervan overtuigd was dat Nederland langer in de Afghaanse provincie Uruzgan zou blijven.

Van onze redactie / ANP
© anp Beeld
© anp

Het vertrouwelijke verslag van de ontmoeting van Verhagen, destijds minister van Buitenlandse Zaken, met zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton werd afgelopen nacht op WikiLeaks gepubliceerd.

Afghanistan
Verhagen wees in het gesprek op de ontmoeting tussen Balkenende en de Amerikaanse president Barack Obama tijdens hetzelfde bezoek aan de VS. Balkenende zou Obama hebben gezegd dat er 'verschillen waren binnen de Nederlandse regering, maar dat hij ervan overtuigd was dat Nederland in enige vorm in Afghanistan zou blijven om de 3D-aanpak voort te zetten', meldt het document. 3D staat voor 'defense, diplomacy en development'; defensie, diplomatie en ontwikkeling.

Eind september 2009 ontstond in de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie voor het eerst onrust, nadat Verhagen had gehint op een eventuele mogelijkheid tot verlenging van de missie. Een meerderheid in de Tweede Kamer had in 2007 aangegeven alleen in te stemmen met verlenging, als deze in 2010 zou eindigen. De PvdA bleef bij dat standpunt, tot onvrede van het CDA. De onenigheid leidde uiteindelijk tot de val van het vierde kabinet-Balkenende: de PvdA eiste vergeefs garanties dat de missie niet verlengd zou worden en stapte eruit.

Servië
In de gelekte documenten geeft Verhagen verder aan dat hij sceptisch is over de medewerking van Servië aan het Joegoslavië-tribunaal. 'Er is vooruitgang, maar ze werken niet maximaal mee.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden