Wijziging NAFTA voorlopig uitgesteld
De top van de Noord-Amerikaanse landen, in de Mexicaanse stad Guadalajara, heeft niets meer dan vriendelijke woorden opgeleverd.
Obama had graag in Guadalajara willen verschijnen met onder zijn arm de financiële goedkeuring voor het zogenoemde Plan Mérida, dat voorziet in miljoenensteun door de VS aan de Mexicaanse strijd tegen de drugskartels. Het overmaken van de eerste 100 miljoen dollar (ruim 70 miljoen euro) wordt echter nog door het Amerikaanse Congres geblokkeerd omdat dit volledig respect voor de mensenrechten in die strijd eist. Het Mexicaanse leger, dat 50 duizend soldaten heeft ingezet, wordt er steeds vaker van beschuldigd systematisch de rechten van de burgerbevolking te schenden.
Obama en Calderón bespraken het immigratievraagstuk, maar Obama maakte duidelijk dat hervorming van de Amerikaanse immigratiewetgeving voorlopig niet in zicht is. Het aantal Mexicanen dat illegaal de grens oversteekt – jaarlijks bijna een half miljoen – is weliswaar door de economische crisis in de VS gedaald, maar zal ongetwijfeld weer stijgen nu de crisis zeer hard toeslaat in Mexico.
De immigratie heeft ook tot spanningen met Canada geleid. Vorige maand voerde Ottawa onverwacht een visumplicht in voor Mexicanen. Het zou de enige manier zijn greep te houden op de immigratie. Mexico dreigde met tegenmaatregelen, maar heeft tot dusver afgezien van een visumplicht voor Canadezen om de door de crisis en de griep getroffen toeristenindustrie niet verder te verzwakken. Premier Harper benadrukte in Guadalajara dat hij er niet over peinst de visumplicht voor Mexicanen op te schorten.
Ook het wijzigen van het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (NAFTA) blijft iets voor de toekomst. Al voor hij in Guadalajara arriveerde kondigde Obama aan dat hij het 15 jaar oude verdrag niet zal wijzigen. De Amerikaanse president had dit tijdens zijn verkiezingscampagne wel beloofd, maar zegt nu dat de economische crisis hiertoe geen ruimte biedt.
Noch Calderón, noch Harper wil NAFTA overigens wijzigen. Maar Mexicaanse boerenorganisaties eisen aanpassingen van het verdrag, waaronder sinds januari ook granen vallen. Mexicaanse boeren kunnen niet concurreren met bijvoorbeeld de geïmporteerde maïs, die door de enorme staatssubsidies in de VS spotgoedkoop is.