'Wijzigen CFE-verdrag mogelijk' VS willen dat Rusland wapenakkoord tot mei 1996 naleeft

Een hoge Amerikaanse functionaris heeft maandag gezegd dat het Verdrag over Conventionele Wapens in Europa (CFE) mogelijk kan worden gewijzigd als Moskou zich aan de uitvoering blijft houden....

REUTER

Reuter

WASHINGTON

De kwestie zal waarschijnlijk aan de orde komen tijdens de aanstaande top van de presidenten Clinton en Jeltsin, vandaag in Moskou, aldus John Holum. Hij is directeur van het Bureau voor de Beperking van en Controle op Bewapening.

Russische leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat zij moeite hebben met het CFE-verdrag uit 1990 in verband met de oorlog in Tsjetsjenië en andere veiligheidsproblemen aan hun zuidflank. Het door dertig landen ondertekende verdrag voorziet in de vermindering van troepen en conventionele bewapening van de verdragstaten en plafonds voor zulke wapensystemen in afgesproken zones in grotere landen, zoals Rusland.

Holum zei maandag dat Washington 'mordicus' tegen wijziging van afgesproken zonelimieten is voordat de werking van het verdrag in mei 1996 officieel zal worden geëvalueerd. Wel voegde hij eraan toe dat de VS open staan voor wijzigingsvoorstellen omdat de veiligheidssituatie is veranderd.

Het argument van Moskou luidt dat het verdrag werd gesloten door de voormalige Sovjet-Unie die zich toen vooral vanuit het Westen bedreigd zag en nog niet te kampen had met etnische conflicten die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in het zuiden uitbraken. De Russische minister van Defensie Pavel Gratsjov waarschuwde vorige maand dat Moskou zich wellicht niet aan het verdrag zou kunnen houden totdat er een einde is gekomen aan de strijd tegen de opstandelingen in Tsjetsjenië. Ook hij riep op tot wijzigingen in het verdrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden