Wijzer word je er als kiezer niet van, maar ontroering en verrassing liggen geregeld op de loer bij Typisch Tuinzigt

Tv-recensie Gidi Heesakkers

Kiezers en lijsttrekkers verdringen zich dezer dagen voor de camera om hun zegje te doen.

'Het ging ergens over', zei debatleider Paul Witteman maandagavond na afloop van Het Lagerhuis. In de week van de gemeenteraadsverkiezingen stelde De Wereld Draait Door (BNNVARA) weer eens een aflevering beschikbaar als zendtijd voor politieke schreeuwpartijen. Al na zes minuten riep iemand 'Pleur op!'.

Over welke lokale kwesties is het zinvol discussiëren op NPO1, met een zorgvuldig gecast debatgroepje uit allerlei hoeken van het land plus Alexander Pechtold en Lilian Marijnissen? Over lijstduwers, vond de redactie, over verplicht windmolens plaatsen, over meer koopwoningen voor starters versus meer sociale huurwoningen en nog even over het sleepwetreferendum.

Wat beklijfde, was het vertrouwde gevoel dat je aan alle standpunten die je worden toegebeten alleen een hoge bloeddruk overhoudt. En behoefte aan een factchecker. 'In Amsterdam is het altijd vijf voor twaalf!', verweet de CDA-nummer 7 uit Deventer een SP-kandidaat uit de hoofdstad. Iemand vergeleek windmolens met schoonmoeders. 'Je bent er eerst bang voor, maar uiteindelijk valt het reuze mee.' Een ChristenUnie-aanhanger verscheurde zijn stembiljet voor het sleepwetreferendum.

Vijf, vier, drie, twee, één, stop, alsjeblieft! Matthijs van Nieuwkerk wenste iedereen alvast een 'wijze woensdag'.

Een zender verderop was de derde aflevering aan de gang van Typisch Tuinzigt: verkiezingen (EO), dat nog tot en met donderdag de onderbuik temperatuurt in de Bredase buurt Tuinzigt. Bij de vorige lokale verkiezingen bleef daar meer dan driekwart van de bewoners thuis.

Sinds januari filmen BNNVARA en de EO om beurten in een wijk voor de fijne reportageserie Typisch..., waarbij steeds verschillende personages gevolgd worden in hun dagelijkse doen en laten. De EO was vorige maand in Tuinzigt en keert nu terug om wat typische en iets minder typische volksbuurttypes te verleiden tot een gesprek over prangende politieke kwesties.

Zanger Bertus den Hollander had er speciaal zijn zwart met gouden Bertus den Hollander-merchandise voor aangetrokken en zat in de woonkamer klaar voor een rant over troep op straat. 'Hier, aan de Tramsingel, hele hopen vuil. Dat is gewoon niet normaal meer. En dan wil de gemeente nog hebben... ik heb hier een kliko staan, die zit vol met flesjes, en dan willen ze nog hebben dat ik de doppen er vanaf ga draaien en apart ga doen. De gemeente moet niet denken dat ik gek ben hoor. Dat is een taak voor de gemeente, niet voor mij.'

Nee, wijzer word je er als kiezer niet van, maar ontroering en verrassing liggen geregeld op de loer.

De Tuinzigters blijken niet te beroerd om op verzoek van de programmamakers hun computerhoek in te duiken en tussen gezellige praatjes over de kippenboer en een prille verliefdheid een stemwijzer in te vullen. De innemende voormalig prostituee Carla kwam uit op GroenLinks. Haar dochters haalden haar over om woensdag te gaan stemmen. 'Voor de eerste keer in mijn leven, na 56 jaar.' Op GroenLinks? Op GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.