Wijzer-plaat

Apple is niet de eerste die met een slim horloge komt. Maar of smartwatches het gaan maken, is de vraag.

Het veroorzaakte vorige week een stofwolkje opwinding en een stuk op pagina 2 van de Volkskrant: Apple komt volgens geruchten met een horloge. Creatievelingen hadden alvast een iPhone aan een pols gephotoshopt om te laten zien hoe zoiets eruit zou kunnen zien. Anderen gingen Apple voor en brachten al een slim horloge op de markt. Gaan we straks slimmeklokkijken?


De eerste vraag is misschien gelijk de belangrijkste: waarom zou je een slim horloge willen hebben als je al een smartphone hebt? Bijvoorbeeld omdat een slim horloge prima kan dienen als spiekbriefje. De etiquette staat niet toe tijdens een vergadering de telefoon te pakken om uitgebreid de binnenkomende mail te lezen. Op een slim horloge kan dit wel, de anderen zullen denken dat je kijkt hoe laat het is. Moet je willen natuurlijk en het is de vraag hoe lang het horloge als spiekbriefje geaccepteerd blijft als over enige tijd voltallige bijeenkomsten naar hun polsen zitten te gluren.


Welk horloge uiteindelijk succesvol wordt, zal grotendeels worden bepaald door de fabrikant die het best in staat is informatie te filteren. Dit downsizen is eerder met succes gedaan. Bij de stap van pc-scherm naar smartphone moest al veel informatie worden weggegooid (of slimmer worden gegroepeerd), omdat er nu eenmaal minder op een telefoonscherm past. Dit kunstje moet nu worden herhaald op een nog veel kleiner scherm.


Een voordeel is dat horloges niet alleen via een schermpje communiceren, maar ook een manier hebben om discreet te laten merken dat er iets belangwekkends gebeurt: met een korte trilling kan de drager worden gewaarschuwd dat zijn aandacht nodig is. Smartphones trillen ook, maar dat wordt (althans door mij) lang niet altijd opgemerkt als de telefoon in de broekzak zit. Als een telefoon tijdens een vergadering op tafel ligt, is de trilfunctie ronduit storend. Bij een horloge merkt alleen de drager dat zijn aandacht gewenst is en ziet dan onmiddellijk dat een medegezinslid vraagt of er op de weg naar huis nog even neusspray kan worden gekocht.


Andere handigheidjes voor in het horloge: betalen met een ingebouwde NFC-chip - in de tram niet meer in paniek op zoek naar de portemonnee die onderin de tas rondzwerft - en het voeren van een kort gesprek 'via de pols', zodat de grote telefoon in de broekzak kan blijven. Verder: het lezen van updates op Twitter en Facebook. Afspraken bijhouden en bekijken. En dan zijn er nog de mogelijkheden tijdens het sporten, waarbij het horloge de hartslag meet en bijvoorbeeld doorgeeft of het looptempo moet worden opgeschroefd of juist niet.


Reuze bruikbaar allemaal, en tevens weinig opwindend. Of het slimme horloge een succes wordt, zal vooral afhangen of Apple en Google (dat er ook aan werkt) toepassingen kunnen bedenken waarvan we niet wisten dat we erop zaten te wachten. Want van de slimme horloges die nu op de markt zijn, kan één ding met tamelijk grote zekerheid worden gezegd: de killer app zit er nog niet tussen.


I'm Watch


Een beeldbuis voor aan de pols: 5,2 centimeter hoog, 4 centimeter breed en maar liefst 1 centimeter dik. De I'm Watch heeft een schermpje van 240 bij 240 pixels en draait op een verouderde en aangepaste (en volgens diverse oinlinebesprekingen niet erg stabiele) versie van android en kan linken met elke smartphone die draait op android 4.0 of hoger en iOS 4 en hoger. Kan onder meer mail checken en er kan mee worden getelefoneerd, dankzij de ingebouwde microfoon en speaker. Of praten in je telefoon geldt als handsfree bellen, is onduidelijk. Vermoedelijk niet omdat bestuurders geacht worden beide handen aan het stuur te houden.


€ 349


imsmart.com


Pebble


Opnieuw stond crowdfundingsite Kickstarter aan de wieg van een interessant product. Productie van het slimme horloge Pebble werd mogelijk dankzij consumenten wereldwijd die wilden investeren in een product dat nog niet verkrijgbaar was. Bijzonder aan het horloge is zijn scherm, dat is gebaseerd op dezelfde techniek als veel e-readers, waardoor het in daglicht goed leesbaar is en het weinig stroom verbruikt. De resolutie is een magere 144 bij 168 pixels in zwartwit. Pebble zelf is, net als de meeste slimme horloges, niet erg intelligent. Hij gebruikt een smartphone (Android of iOS) als brain drain: via Bluetooth kan de Pebble bij gps-informatie en andere data die veel rekenkracht of energie van de accu vergt. Verder toont hij sms-berichten en kan de muziekspeler in de telefoon ermee worden bediend. Dat kan ook onder de douche, want hij is waterdicht. De Pebble is vooral een afstandsbediening van de smartphone. De productie is inmiddels begonnen, maar nu kopen betekent dat het horloge pas in april of mei wordt verstuurd. De makers zullen pas geld afschrijven als het horloge daadwerkelijk wordt opgestuurd.


Ongeveer € 130


getpebble.com


Sony SmartWatch


trendsmartwatch


Het slimme klokje van Sony werkt in combinatie met een androidtelefoon. Het beeldscherm is van het type oled, dat kleur koppelt aan een laag stroomverbruik. Het scherm (128 bij 128 pixels) is een touchscreen, waardoor er door berichten geswiped kan worden. Verder ook bij Sony geen aardschokkende functies: een kalender, Twitter- en Facebookupdates, een overzicht van binnenkomende sms'en en mail. Het horloge werkt niet met elke telefoon samen. Sony heeft een lijst opgesteld waarop staat met welke telefoons het slimme horloge contact kan leggen. Aardig is dat het horloge makkelijk is los te klikken van de draagband, zodat hij ook als dasspeld kan worden gebruikt en kan dienen als naambordje voor de übernerd.


Weinig mannelijk


Het polshorloge is nog helemaal niet zo oud. Pas aan het begin van de 20ste eeuw begonnen vrouwen ze te dragen, mannen hadden zakhorloges. Er werd in die tijd nogal eens gekscherend gedaan over polshorloges, die als weinig mannelijk werden beschouwd. Volgens een boek van John Brozek uit 2004 over de geschiedenis van het polshorloge dacht men in die tijd 'dat mannen nog eerder rokjes zouden gaan dragen dan polshorloges'. Dat veranderde tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen tijd aan het front belangrijker werd (het moment van aanval was vaak vlak voor het aanbreken van de ochtend, bijvoorbeeld om 6.02 uur), en officieren het gebruik van zakhorloges onhandig vonden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden