Wijzen buigen zich over toekomst Randstad

DEN HAAG (ANP) - Een comité van wijzen buigt zich de komende maanden over de bestuurlijke toekomst van de Randstad. Volgens minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) zijn er ingrijpende veranderingen nodig om de internationale concurrentiepositie van de Randstad te versterken.

Hij heeft verscheidene scenario's op papier gezet en wil die door de 'wijzen' laten beoordelen, zo bleek woensdag uit de discussienotitie Maatwerk in het middenbestuur die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Een van de opties die Remkes noemt, is de vorming van één Randstadprovincie. Die moet dan bestaan uit de huidige provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.

Een andere variant is de vorming van twee Randstadprovincies. In de noordvleugel zouden Noord-Holland, Flevoland en Utrecht kunnen samengaan. De zuidvleugel zou kunnen bestaan uit Zuid-Holland met eventueel een deel van Brabant of Zeeland dan wel de beide stadsgewesten rond Rotterdam en Den Haag. Ook kan het een idee zijn om het Rijk meer te laten coördineren, bijvoorbeeld door een coördinerend minister voor Randstadzaken in het leven te roepen.

Onder druk

Remkes en tal van deskundigen wijzen er bij herhaling op dat de concurrentiepositie van de Randstad in Europa onder druk staat. Ook is de ruimte er schaars en zijn er, meer dan elders, urgente maatschappelijke problemen.

De burgemeesters van de vier grote steden en vier commissarissen van de koningin hielden vorig jaar oktober in een manifest al een pleidooi voor een veel eenvoudiger bestuur in de Randstad. Volgens de 'Holland 8' is de regio mede als gevolg van de bureaucratie achterop geraakt bij negentien andere grootstedelijke regio's in West-Europa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden