Wijze woorden voor Gretta

JAMMER dat Gretta Duisenberg kennelijk geen tijd heeft gehad om in het vliegtuig naar de Palestijnse bezette gebieden en Israël het boekje van reisgenote Anja Meulenbelt, Een spiegel liegt niet, te lezen....

De titel van het boekje gaat wel wat ver. Alsof er in dit complexe conflict zoiets zou bestaan als een onomstreden maatstaf voor wie goed zit en wie fout. Meulenbelt constateert zelf in haar voorwoord dat het een partijdig, zelfs eenzijdig boek is. Het laat alleen Israëlische dissidenten aan het woord, tegenstanders van de bezetting van de Palestijnse gebieden, van de kolonisten en van Sharon. Maar een lachspiegel is het boek zeker niet geworden.

Israël is in Nederlandse ogen niet langer de kleine David, een land dat een toevluchtsoord werd voor joden die aan de nazi-barbarij wisten te ontsnappen en terechtkwamen in een vijandige omgeving vol Arabieren die het dodelijk bedreigen, schrijft Meulenbelt. Het overheersende beeld is nu dat het conflict in de kern gaat om twee volken die recht doen gelden op hetzelfde gebied, die beide geweld gebruiken en waartussen het moeilijk kiezen is wie er gelijk heeft.

Meulenbelt vindt dat er wel degelijk gekozen moet worden. Zij presenteert zeer summier de (in haar ogen onbetwistbare) feiten vanaf de stichting van de staat Israël in 1948 tot de huidige regering-Sharon, die duidelijk moeten maken dat Israël de eerstverantwoordelijke is voor het ontstaan van het conflict.

Ze wijst er echter ook terecht op dat er geen sprake is van symmetrie in dit conflict, van twee gelijkwaardige partijen. Ze zegt dat 'wie zich door die feiten laat overtuigen met het ongemakkelijke gevoel blijft zitten dat we daarmee het joodse volk met zijn onverdraaglijke Europese herinneringen afvallen'. Moeten we uitspreken dat de slachtoffers van toen de daders van nu zijn geworden?, vraagt ze zich af. 'Het is een onaangenaam dilemma.' Het zijn wijze woorden, die Gretta Duisenberg ter harte had kunnen nemen.

Meulenbelt wil laten zien dat wie de Israëlische politiek ten opzichte van de Palestijnen afwijst en de bezetting als kern ziet van het conflict, daarmee Israël nog niet in de steek laat, maar zich aansluit bij die stemmen in Israël die het geweten van dat land vormen en uiteindelijk meer oog hebben voor het landsbelang dan de hardliners. De artikelen in het boek geven een goed beeld van de dagelijkse ellende waaraan Palestijnen zijn onderworpen. Soms zijn de auteurs irritant naïef of eenzijdig, maar ze hebben een stem die gehoord moet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden