Wijze mannen

ZOU het nou niet mogelijk zijn geweest om een commissie van wijze mannen - dus zeg maar Barend Biesheuvel, Piet de Jong en Norbert Schmeltzer, maar dan internationaal - heel precies te laten uitrekenen hoe schadelijk het aanlanden van de Brent Spar zal blijken te zijn in vergelijking met het...

JAN BLOKKER

Blijkbaar was dat niet mogelijk.

Zonder het flauwste benul moest ik dus ergens voor of tegen zijn, en allicht dat je dan gauwer een Shell-pomp in brand steekt dan een station van Greenpeace - maar terwijl ik het spontaan opschrijf, denk ik al weer: waarom eigenlijk? Zeker toen in kranten gerept begon te worden van David en Goliath werd me trouwens een warm Shell-gevoel deelachtig, omdat ik, bijbels aangekomen bij het boek Samuel, als kind al onvoorwaardelijk sympathiseerde met de verslagen reus - in mijn verbeelding een even goedmoedige als onhandige lobbes die uit verlegenheid over z'n lengte niet wist waar hij kijken moest - en altijd heb gevonden dat David niet helemaal eerlijk aan z'n overwinning kon zijn gekomen: eigenlijk meer met wat je toen waarschijnlijk al mediatrucjes (kiezelstenen) had moeten noemen.

Bij dat Schipholdebat - dat tevoren onder leiding van drie consultants dus uitvoerig blijkt te zijn gerepeteerd; dat zag je vooral aan dat onwennige vrouwtje van D66 - had ik weer hetzelfde: waar moest je nou voor of tegen zijn?

Net als bij een voetbalwedstrijd tussen twee elftallen die je geen van beide interesseren, ga je dan op allerlei oneigenlijke kleinigheden letten - de shirtkleuren, de aanwezigheid van een Van-Loenachtige in een van beide voorhoedes, het gedrag van de supporters, de mate waarin de ene partij harder en vaker wordt geschopt dan de andere etc.

Daarom was ik heel lang met hart en ziel voor mevrouw De Boer: weliswaar totaal verkeerde kleuren, maar ze werd telkens opnieuw geschopt door een verdediger die er zelf ook niet uitzag, die me bovendien steeds meer aan Van Loen deed denken en die ook nooit de bal speelde: Yvonne van Rooy.

Maar had ze nou gelijk? Moest er iets bij of af op de luchthaven? Mocht het nachtregime ondraaglijk worden genoemd? Waren 10.900 onbewoonbare herriehuizen een groter schandaal dan 10 duizend herriehuizen? Moest Schiphol op slot bij 40 miljoen, bij circa 40 miljoen of bij 44 miljoen?

Weer geen wijze mannen in de buurt, en terwijl ik steeds slaperiger werd van wat Margreet in het midden bracht, en steeds argwanender tegenover de gezellige praatjes van mevrouw Jorritsma, slaagden noch de afgevaardigden van GroenLinks of de SP, noch zelfs Schutte of één der talloze bejaarden er in mij naar hun kant te verleiden - zodat er tenslotte iets heel grijs overbleef, alsof ik MacBeth gespeeld zag worden door een buitengewoon mediocre amateurtoneelgezelschap, wat, gezien de in het voorafgaande weekeinde gehouden droog-oefeningen, ook ongeveer het geval blijkt te zijn geweest.

Zo zal ik dus straks - beschaamd en met gebogen hoofd - aan kinderen en kleinkinderen die willen weten wat ik deed in de Oorlog om het Milieu moeten antwoorden: ik koos voor de mainport. En als ze doorvragen over Shell, Greenpeace, Kohl, Bolkestein, David en de Brent Spar zal ik moeten toegeven: diep in m'n hart, of misschien zelfs wel van nature, heb ik nooit iets van dat Milieu moeten hebben, omdat er ook nooit een commissie van wijze mannen is opgestaan die het me heel precies kon voorrekenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden