Wijze mannen bepalen hoogte salarissen Europarlement

Er komt een onafhankelijke commissie van wijze mannen die het Europees Parlement van advies gaat dienen over de hoogte van het salaris....

Van onze correspondent

STRAATSBURG

Daarmee wordt een belangrijk twistpunt over het nieuwe statuut van het parlement, een soort huishoudelijk reglement, van zijn angel ontdaan. 'Het zal nog niet gemakkelijk zijn, maar de druk wordt nu nog groter om tot een akkoord te komen', zo reageerde gisteren de socialistische europarlementariër P. Dankert.

Het staat praktisch vast dat de afgevaardigden voortaan een percentage van het salaris van een Europees rechter zullen krijgen als 'schadeloosstelling'. Zo'n functionaris verdient een kleine twintigduizend gulden per maand. Uiteindelijk bepalen de lidstaten de hoogte van het salaris, in samenspraak met het Europarlement.

De meningen onder de vijftien EU-leden zijn zeer verdeeld. Sommige regeringsleiders vinden het onacceptabel dat europarlementariërs een andere beloning zouden krijgen dan de leden van het nationale parlement, waarop het huidige systeem berust. Dat leidt echter tot zeer uiteenlopende vergoedingen: een europarlementariër uit Italië verdient ruim drie keer zoveel als zijn collega uit Portugal.

Er zijn in het nieuwe statuut nog twee andere heikele punten te regelen. Het europarlement wil in meerderheid dat de onkosten voortaan vergoed worden op basis van werkelijke uitgaven, maar ook dat stuit op politieke bezwaren.

Daarnaast zal er ook overeenstemming moeten komen over de kwestie van de zogenaamde dubbelmandaten: europarlementariërs die ook nog burgemeester zijn, of zitting hebben in een ander vertegenwoordigend lichaam zoals een gemeenteraad. Sommige lidstaten willen die dubbelmandaten afschaffen, andere zijn daar fel op tegen.

Dankert hoopt dat het nieuwe statuut er is voordat in juni volgend jaar de verkiezingen voor het nieuwe Europees Parlement worden gehouden. 'Anders wordt het een issue in de campagne, en dan vrees ik het ergste voor de opkomst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden