Wijs niet met het vingertje

De ingezonden brieven van woensdag 31 augustus.

Buurtteam bezoekt een vrouw met een zorgvraag.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: wijs niet met het vingertje

Al meer dan tien jaar hebben wij een pgb voor onze dochter en maken we gebruik van de administratie van de Sociale Ver-zekeringsbank (SVB). Tot aan de invoering van het trekkingsrecht, vanaf dat moment zouden de zorggelden pas achteraf uitgekeerd worden, verliep alles vlekkeloos.

Nu wijst de SVB weer met het vingertje naar de pgb-houder die nog steeds fouten maakt. Maar laat ze vooral ook naar de eigen organisatie kijken.

De declaraties van onze zorgverleners sturen we altijd op tijd en volledig in één keer in. De uitbetaling echter gebeurt steeds, in afwijking van de eigen SVB-regels, op zeer uiteenlopende data. De mensen weten dus nooit precies wanneer zij hun salaris krijgen en soms gaat het helemaal mis. Uiterst irritant en frustrerend.

De systematiek van de SVB maakt het ook nog eens onmogelijk om bij tijdelijke afwezigheid van een vertegenwoordiger de digitale declaraties door zijn vervanger te laten indienen. Hoe moeilijk kun je het maken?

Marian en Hans Jongmans, Hilversum

Moslimvrije stranden

Het boerkiniverbod beoogt de Europese stranden moslimvrij te maken, schrijft Arnon Grunberg in zijn Voetnoot op 30 augustus. Daarna volgen de parken, bushaltes, de ambtenarij... Grunberg heeft het vooralsnog alleen over moslimvrouwen. Er zal nog heel wat water door de Middellandse Zee moeten stromen voordat je een moslimman in een boerkini op de stranden aantreft.

Rosalie van Woerkom, Vogelenzang

Zo Europees

In zijn artikel 'Zo Europees waren we in 1816 al' (O&D, 30 augustus) roert Erik de Lange een interessant thema aan, met name voor eurosceptici. De geschiedenis van het bewuste bombardement was mij - door belangstelling voor maritieme geschiedenis en de 18de eeuw - al bekend.

Het is ook goed lezen voor de mensen die de slavernij alleen als een westers fenomeen zien en die de honderdduizenden christelijke slaven gemakshalve vergeten. Het is ook boeiend voor populistische pessimisten die denken dat je met eng nationalisme je lot als land verbetert (nee dus PVV'ers, verre van dat).

Mooi ander voorbeeld: toen in juni 1940 Frankrijk dreigde te bezwijken onder de Duitse inval en de Britten waren vertrokken via Duinkerken, bood Churchill de Fransen ook de Britse nationaliteit aan. De Britten zouden op hun beurt tegelijk ook de Franse krijgen. Zo konden de laatsten, beter beschermd door internationale wetgeving, verder vechten tegen de nazi's. Een tamelijk Europese gedachte.

Het voorstel werd verworpen door de - inmiddels premier geworden - eng nationalistische Pétain (overigens zowel anglofoob als antisemiet). Hij koos liever voor collaboratie met zijn Vichy-regime.

Dirk Scholten, Tytsjerk

De Javastraat

De Javastraat is één grote yuppenstraat, met biologische yoghurtwinkels en azijnzaken. De Marokkaanse en Turkse slagers zijn bijna allemaal weg, zegt Ajouad El Miloud. Het is geen volksbuurt meer met moeders die drie kilo tomaten kopen voor hun zeven kinderen (V, 29 augustus). De Javastraat: Bakkerij Saray (goeie Turkse pizza), Divan (voor baklava), Lale Kasabi (groente/fruit), Het Lange Mes (slagerij), Bakkerij Kardas (lekker brood), Yildiz Market (groente/fruit), Bakkerij Kapadokya, Bakkerij Yakhlaf, Effe, Supermarkt Yakhlaf, Slagerij Atlas, Ras El Ma (vis) en EL Pescado (vis), om er een paar te noemen. De Javastraat is onmiskenbaar veranderd ten opzichte van tien, vijftien jaar geleden.

Er zijn veel hipsterhorecatenten bijgekomen (naast de Turkse, Marokkaanse, Iraakse, Surinaamse eethuizen), maar om nu te zeggen dat er bijna geen Turkse/Marokkaanse winkels meer zijn, gelukkig is dat niet waar.

Albert Taminiau, Amsterdam

Zonder pardon

Ik ben werkzaam voor een ngo en verblijf frequent in de sloppenwijken van Manilla.

Daar woont de onderklasse die leeft van een inkomen van 1 à 2 euro per dag. Vooral in die sloppenwijken zijn Dutertes 'politiemensen' actief en worden vermeende drugscriminelen zonder pardon doodgeschoten ('Meedogenloze jacht op junkies', Ten eerste, 30 augustus). Dit zijn vaak de allerarmsten die geen kans hebben op een beter leven.

Ondertussen zitten de grote drugdealers comfortabel in hun goed beveiligde huizen in de dure zakenwijk Makati. Duterte verkondigde in zijn verkiezingscampagne dat hij zou opkomen voor de zwakkeren. Nu hij president is richt hij alle dodelijke pijlen op hen.

Frans Pas, Manilla

Nazomerfestival

Mijn grote waardering voor de wijze waarop Hein Janssen in de Volkskrant van 29 augustus aandacht besteedde aan de toneelproducties in het kader van Zeeland Nazomerfestival.

Voeg hier nog de flitsende productie van Peer Wittenbols' Suikerland aan toe - en het land kan over vier prachtproducties beschikken.

Joute Venhuizen, Zuidhorn

Aanpakken van Wilders

Prima betoog van Geert Tomassen waarom je niet op Geert Wilders moet stemmen (O&D, 30 augustus) , maar volgens mij net iets te ingewikkeld qua inhoud om potentiële Wilders-stemmers op andere gedachten te brengen.

Als nou eens alle andere politieke partijen de boodschap nog simpeler houden dan de PVV zelf doet door consequent duidelijk te maken dat een stem op de PVV een verloren stem is. Want geen partij wil met de PVV regeren, gezien hun onrealistische programma. Dan maken ze naar mijn mening een grotere kans Wilders een kopje kleiner te maken dan wanneer ze op details met hem in discussie gaan.

Willem Heijster, psycholoog, Breda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden