Wijnproefkunde

WIJNCURSUSSEN ZIJN ER IN SOORTEN EN MATEN. MET HET ‘KEURMERK’ VAN DE STICHTING WIJNEXAMENS NEDERLAND ZIT JE SOWIESO GOED...

Onno Kleyn

Onderzoek van Trendbox bv in opdracht van het Productschap Wijn liet zien dat vorig jaar 9 procent van de Nederlanders een wijncursus deed, had gedaan of dacht te gaan doen. Wat men onder wijncursus verstond, werd niet gevraagd; dat zou ook een jolige namiddag bij de plaatselijke slijter kunnen zijn. In elk geval is de belangstelling voor het onderwerp groot.

Elke fles is anders, je weg vinden in het woud van etiketten is niet eenvoudig. Is een wijn geschikt om te bewaren? Past hij goed bij het eten? Zelfs voor een kenner is een onbekende wijn kopen een gok. Geen wonder dat het aanbod van wijncursussen de afgelopen jaren enorm is gegroeid.

Twintig jaar geleden lag het een stuk eenvoudiger. Frankrijk gaf de toon aan, en dan had je het vanzelf over de klassieke streken: Bordeaux, Bourgogne, Loire, Elzas, Rhône en natuurlijk Champagne. Dan waren er de vier, vijf belangrijke gebieden in Duitsland, en in de achterhoede had je Italië, Spanje en Portugal.

Tegenwoordig komen kwaliteitswijnen uit tientallen landen en streken binnen en buiten Europa. Natuurlijk kun je met een goed boek inzicht krijgen in het aanbod, maar proeven is essentieel. Om de verschillen tussen de druivensoorten en wijnstreken te leren kennen, gaat niets boven het tegelijkertijd opentrekken van wijnen. Thuis doe je dat niet snel. Op een gemiddelde cursusavond komen er zeker tien verschillende wijnen in het glas. Daarbij wordt de wijn altijd uitgespuugd, anders verglijdt je oordeel binnen de kortste keren.

Wijncursussen en -opleidingen worden ingedeeld in niveaus naar de exameneisen van de Stichting Wijnexamens Nederland.

Niveau 1 zijn de beginnerscursussen. In circa zes lessen leer je over de belangrijkste druivensoorten en wijngebieden, het werk in de wijngaard en het vergisten van het druivensap. Niveau 2 leidt op voor het ‘wijncertificaat’ en neemt een avond of acht in beslag. Hier nemen vaak mensen aan deel die beroepsmatig met wijn te maken hebben, hoewel het aandeel liefhebbers groeit. Niveau 3 wordt bekroond met het diploma ‘vinoloog’.

Los van de SWEN-normen geeft het Maastrichts Centrum voor Wijneducatie (MCWE) door heel Nederland les onder licentie van de Britse Wine & Spirit Education Trust. Het instituut Oinos, onder leiding van de enige oenoloog van Nederland Gerhard Horstink, onderwijst in ‘wijnproefkunde’, waarbij je er proevend achter moet komen hoe wijnen zijn gemaakt. Niet voor beginners dus.

Op beginnersniveau is het aanbod het grootst. Lang niet alle cursussen voldoen aan de SWEN-normen, maar het is de vraag of dat belangrijk is wanneer je niet geïnteresseerd bent in examens. Veel lokale wijnhandels geven cursussen, van een avond of een hele reeks. Op de site van het Wijninformatiecentrum (wijninfo.nl) staat het cursusaanbod per regio vermeld met behulp van links. Over de kwaliteit daarvan is in het algemeen weinig te zeggen. Cursussen van de Associatie van Wijndocenten, die door het hele land worden aangeboden, maken in elk geval gebruik van de SWEN-normen. Een basiscursus (6 avonden) kost circa 250 euro.

Dan zijn er ook nog wijnspecialisten die zich richten op de combinatie van wijn en eten. Die lessen zijn vaak toegankelijk voor iedereen, maar het meeste rendement heb je wanneer je al enigszins thuis bent in de wijnwereld.

De enige serieuze opleiding is die van de Academie voor Gastronomie. Wie sommelier van beroep wil worden, gaat daar naartoe, maar er zijn ook cursussen van vijf hele dagen (850 euro).

Op www.wijnexamen.nl kunnen routiniers en beginners hun kennis testen door vragen te beantwoorden. Voor 1,30 euro krijg je te horen of de antwoorden goed zijn.

Onno Kleyn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden