Wijnknaller

Bij lamsnek hoort een wijn om tegenaan te leunen. Een jaar rijpen in eikenhout maakt dat mogelijk.

Blockbusters zijn een tikkeltje uit, in de wijn. Knallers van rode wijnen worden ermee bedoeld, joekels met een indrukwekkend gehalte alcohol, een daverend geurniveau en hartige eenheden sappig zuur en tannines. Ze beheersten een poos de markt nadat ze in proeverijen hadden gewonnen; de inkopers struikelden bij de eerste snuif en slok achteruit van ontzag. Aan de tweede slok kwamen ze niet toe. Hadden ze dat maar gedaan, want dan hadden ze gemerkt dat het doodvermoeiend is. Vandaar dat het recent bon ton is te roepen om 'licht rood', daaraan heeft de drinkende wereld behoefte! Althans, dat vinden wij. Nu die wereld nog.


Maar ja, dan komt er zo'n gerecht van gestoofde lamsnek met kaneel en ui en aardappel voorbij. Uit een land waar ze zich nooit druk maken om een combinatie met wijn. Water, desnoods met een schijf citroen, past er uitstekend bij. Maar daar gaat deze rubriek niet over. Wij willen een glas wijn. En dan blijken we toch iets nodig te hebben wat een beetje op zo'n blockbuster lijkt. Zoals de Chanaka Reserve Malbec. Vol, geconcentreerd en met een wagonlading fruit, zwarte bessen vooral, afgerond met een paar scheppen koffie en vanille. Een jaar lang rijpen in nieuwe eikenhouten vaten gaat je niet in je koude kleren zitten. Een wijn om tegenaan te leunen, om in te zwelgen, een steun en toeverlaat in herfstige tijden. Bij lamsnek, maar ook bij wild.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden