Wijn wil bouwers alsnog aanslaan

Staatssecretaris Wijn van Financiën eist de schaduwboekhouding op van ruim driehonderd frauderende bouwbedrijven die in het bezit is van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Wijn en Brinkhorst komen er niet uit en leggen hun conflict nu voor aan het kabinet, dat vrijdag de knoop zal moeten doorhakken, zo melden bronnen rond het kabinet.

De Tweede Kamer zet druk op het conflict. Zij wil dat de NMa en de belastingdienst gegevens uitwisselen. Minister Brinkhorst, die zich daartegen verzet, had tot vandaag de tijd om aan die eis te voldoen.

Na de parlementaire enquête Bouwfraude kregen de bouwbedrijven van Brinkhorst tot 1 mei dit jaar de tijd om hun schaduwboekhouding bij de NMa in te leveren. De bedrijven konden daarbij een beroep doen op de clementieregeling in de Mededingingswet. Op grond daarvan worden de ruim driehonderd bedrijven niet vervolgd, althans niet op basis van deze wet.

Staatssecretaris Wijn beroept zich op de Belastingwet. Deze geeft Wijn zelfs de bevoegdheid om bij de NMa binnen te vallen om daar de boekhoudingen op te halen. Brinkhorst vreest echter dat als de belastingdienst de bouwbedrijven flinke naheffingen oplegt, geen enkel bedrijf meer bereid zal zijn informatie aan de NMa te verstrekken. Dat zou de positie van de NMa verzwakken.

De Tweede Kamer benadert het probleem van de andere kant. 'Dit kun je toch geen burger uitleggen', stelt PvdA-Kamerlid Heemskerk: 'De boekhoudingen liggen bij de ene overheidsinstelling op de plank en de andere overheidsinstelling kan er niet bij.'

Heemskerk vindt het net als CDA-Kamerlid Van Vroonhoven raar dat de NMa met het Openbaar Ministerie wel een samenwerkingsprotocol heeft over strafzaken, maar geen afspraken heeft met de belastingdienst over belastingfraude. 'Dat begrijpt geen mens.'

De Tweede-Kamerleden zullen vandaag het kabinet opnieuw vragen snel met afspraken te komen. Bronnen melden dat het kabinet eigenlijk eerst extern juridisch advies wil inwinnen bij bijvoorbeeld de Raad van State of een ander gezaghebbend juridisch orgaan. De grote vraag hierbij is of bouwbedrijven in beroep zouden kunnen gaan tegen een eventuele heffing van de belastingdienst, gebaseerd op een via de NMa verkregen schaduwboekhouding. Een rechter zou kunnen oordelen dat dit onrechtmatig verkregen materiaal is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden