Wijn om in te wonen

Restaurant perBacco gaat op een geheel eigen manier met wijn om. Er is geen wijnkaart en adviezen kan de ober ook niet geven....

Bij de ‘gewone’ vinden we een Brunello di Montalcino 2001 van Fornacella, een waarschijnlijk klein, want nauwelijks bekend, wijnbedrijf. Navraag leert dat men zelf importeert. Voor 30 euro, een bedrag dat je al snel in de winkel voor een Brunello betaalt, genieten we van een fantastische wijn: breed, vol, rijp fruitig. Voor hetzelfde bedrag kun je bij perBacco de in Nederland nauwelijks aangetroffen Baroloneefjes Ghemme en Gattinara vinden, juweeltjes uit Piemonte.

Brunello di Montalcino komt uit Toscane. Rond 1870 begon Ferruccio Biondi-Santi te experimenteren met de Sangiovesedruif. Die is nummer één in Toscane, en de basis van Chianti. Er bestaan echter verschillende varianten van. Hij selecteerde de beste, de Sangiovese Grosso, die bij Montalcino Brunello ‘bruintje’ werd genoemd, en maakte er wijn van die tien, twintig jaar moest liggen om enigszins drinkbaar te worden.

Pas in de loop van de 20ste eeuw kwamen er meer producenten, en na 1970 veranderde de stijl meer en meer richting soepelheid.

Tegenwoordig is Brunello di Montalcino een van de toppers van Italië, en dan ook nog een waar geen enkele hippe, internationale druivensoort voor wordt gebruikt. Geen Cabernet Sauvignon, geen Merlot, geen Syrah, gewoon Sangiovese, puur en onversneden. Fantastisch voor wie de modewijnen zat is. Het is ook een van de duurste wijnen van Italië. Brand Wijnimport is terecht trots dat het voor niet meer dan 24 euro de Agostina Pieri 2000 kan aanbieden.

We proeven ook de Brunello 2001 van Fanti (www.italiaansewijnen.nl, 32,90 euro) en de Poggio alle Mura 2000 van het prestigieuze huis Banfi (wijnhandels, ca. 42,50 euro). We proeven blind. Iemand anders schenkt voor ons in en, warempel, de goedkoopste Brunello wint. Die is iets rijper, met lekker veel paddestoel en donker fruit in een verrukkelijk behaaglijk aroma. Je kunt er bijna in wonen. Banfi is indrukwekkend maar heeft meer ontwikkeling nodig, Fanti blijft iets achter.

Er is een eenvoudiger broertje van Brunello, de Rosso di Montalcino. Die van Banfi (de 2004, ca. 17,95 euro) is diep fruitig, die van Fanti (10,90 euro) geurt naar specerijen als kaneel.

Onno Kleyn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden