Wijn mag stop op subsidie voor groene stroom handhaven

Minister Joop Wijn van Economische Zaken hoeft de stop op subsidies voor het opwekken van groene stroom niet terug te draaien....

ANP

De motie van SGP-Tweede Kamerlid Kees van der Staaij kwam in stemming, nadat Wijn de Kamer een ‘overgangsregeling’ had toegezegd, maar die ging Van der Staaij niet ver genoeg.

Voor de motie stemden de linkse oppositie en de kleine christelijke partijen. Tegen waren CDA en VVD. De hoofdelijke stemming werd met spanning tegemoet gezien, omdat ook landbouwwoordvoerder Wien van den Brink van de LPF voor de motie stemde. De rest van de LPF-fractie stemde echter tegen.

Wijn kondigde in augustus onverwacht de susbidiestop af, omdat de kosten van de regeling uit de hand liepen en de milieudoelstellingen ook gehaald zouden worden zonder nieuwe projecten voor groene stroom.

Er stak een storm van protest op van ondernemers en de milieubeweging. Onder druk van de Kamer kwam Wijn met een overgangsregeling én met een regeling voor vergoeding van schade voor mensen die projecten in voorbereiding hadden.

De overgangsregeling is van belang is voor boeren die een covergistingsinstallatie willen beginnen. Op de valreep werd de regeling nog verbreed. Niet alleen mest, maar ook maïs, komt in de regeling voor vergisting in aanmerking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden