Wijn in het kerstpakket kan altijd nog geruild

Het D66-Kamerlid Scheltema vindt dat de fles wijn uit het kerstpakket van de politie moet verdwijnen. Volgens haar voelen islamitische agenten zich niet serieus genomen en zou de wijn het voor allochtone agenten zelfs moeilijk maken om een loopbaan bij de politie te ambiëren....

Van onze verslaggeefsters

De aanwas van islamitische agenten, die onder druk zou staan ten gevolge van het kerstpakket. Hoe zit dat dan met vegetarische kandidaat-agenten, zeer milieubewuste potentiële agenten en ecologisch angehauchte sollicitanten? Kan het aloude kerstpakket met zijn incorrecte inhoud überhaupt nog wel?

Behoren de tijden waarin vader half december arriveerde met Het Kerstpakket (met luxe pâté, ganzenlever, een deftige fles wijn en andere delicatessen uit verre oorden) binnenkort definitief tot het verleden? Zijn de wervingsproblemen bij de politie een teken aan de wand?

Onwaarschijnlijk. Islamitische gezinnen houden ook van kerstpakketten, zij het minder van de geijkte fles wijn, de appelcider of het doosje kersenbonbons met alcoholische vulling. Ook de kaars als sfeerverhoger heeft in veel islamitische gezinnen een te christelijke notie.

Dergelijke producten worden daarom geschonken aan vrienden die minder streng zijn in de leer. Een andere mogelijkheid is dat ze gewoon in de afvalbak worden gegooid.

Sommigen zijn zuiniger. 'Turken en Marokkanen komen in januari en februari naar onze winkel om flessen wijn in te ruilen voor frisdrank en sap', zegt R. Bergsma van kerstpakkettenleverancier Kerstpakket.nl.

Sommige werkgevers hebben hun kerstpakkettenbeleid inmiddels aangepast aan de religieuze verscheidenheid van hun personeel. Zo ondertekende Albert Heijn dit jaar een diversiteitsconvenant en besloot het grootwinkelbedrijf varkensvlees en alcohol uit het kerstpakket te weren. Andere werkgevers hebben, in verband met de samenstelling van hun personeelsbestand, het kerstpakket vervangen door cheques of een financiële gift.

Maar volgens kerstpakkettenleverancier Bergsma bevat 80 procent van zijn assortiment nog steeds alcohol.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden