Wijn botst met Kamer over subsidies groene stroom

De Tweede Kamer gaat niet akkoord met een besluit van minister Wijn van Economische Zaken de subsidiëring van projecten voor groene stroom stop te zetten....

Alle grote fracties, behalve die van de VVD en Wijns eigen CDA, steunen de SGP. De christendemocraten stemmen wel in met een tweede motie, waarin Wijn wordt aangespoord om een ruimhartige overgangsregeling in te stellen voor de partijen die worden getroffen door de subsidiestop. De minister zegde toe om zo’n regeling in het kabinet te bespreken.

Drie weken geleden besloot Wijn de zogeheten MEP-subsidie te schrappen. Die regeling werd drie jaar geleden in gesteld om de bouw te stimuleren van installaties die milieuvriendelijke energie opwekken. Daarbij gaat het onder meer om biovergassingsinstallaties, windmolens en zonnecellen.

Wijn onderbouwde zijn besluit met de stelling dat Nederland al voldoet aan internationale verplichtingen om de uitstoot van broeikasgasen terug te dringen. De minister is ervan overtuigd dat in 2010 9 procent van de stroom uit duurzame bronnen zal komen. Maar onder meer het energiebedrijf Essent en het PvdA-kamerlid Samsom stellen dat de cijfers waarop Wijn die aanname baseert boterzacht zijn. In 2003 was iets meer dan 3 procent van de stroom in Nederland afkomstig uit milieuvriendelijke bronnen, vorig jaar was dat 6 procent.

Donderdag liet Wijn doorschemeren dat ook financiële overwegingen een rol hebben gespeeld. De subsidieregeling is zo succesvol dat de kosten uit de hand lopen. Het kabinet heeft de afgelopen maanden 280 miljoen euro extra op tafel moeten leggen.

Door Wijns besluit dreigen boeren en bedrijven die investeringen hebben gedaan voor de bouw van installaties het schip in te gaan. De subsidie wordt namelijk pas in een laat stadium van de investeringen toegekend. Eerder deze week bood Wijn onder zware politieke druk aan om een overgangsregeling te ontwerpen, maar de Kamer liet toen al weten dat die niet ver genoeg ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden